RADET devine societate comercială

RADET Bucureşti a anunţat că a fost aprobată documentaţia privind transformarea sa în societate comercială, aceasta urmând să fie trimisă spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

„Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti anunţă, joi, că, în data de 7 octombrie 2015, Consiliul de Administraţie a avizat favorabil documentele necesare transformării regiei autonome în societate comercială. Documentele vor fi înaintate Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) spre aprobare”, se arată într-un comunicat al Regiei.

Reprezentanţii RADET susţin că se intervine în caz de avarii, dar activitatea se desfăşoară cu mare greutate.

„Este adevărat că sunt probleme financiare, dar oamenii lucrează. Se intervine şi se va interveni chit că se duc săracii cum se duc şi muncesc. Oamenii aceştia cu dibăcia lor au reuşit să ţină în funcţiune tot sistemul cu toată sărăcia şi problemele care sunt. În principiu nu există pericol să nu avem apă caldă şi căldură la iarnă. Ştiţi cum e, ai bani, te duci şi cumperi o bucată de ţeavă nouă şi o înlocuieşti pe aia care este găurită şi merge treaba perfect. N-ai bani, iei şi bagi în găurile care sunt câte un dop de lemn ca să circule în continuare.. asta este diferenţa”, au explicat oficialii RADET pentru RomaniaTV.net.

În această toamnă, a circulat varianta ca RADET să fie preluată de către Primăria Capitalei sau să fie băgată în faliment şi să fie creat un RADET 2. Anunţul fusese făcut chiar de Andrei Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, într-o conferință pe teme de energie.

„Un sistem integrat este de dorit, să avem producția și distribuția, dar pot exista și alte variante. RADET are o mare dificultate, anume financiară. De multe ori s-a discutat de această fuziune ELCEN-RADET. Sunt motive juridice care au împiedicat această fuziune, apărută mai ales în decembrie, anul trecut. Noi studiem două variante. Trebuie studiat cât anume poate fi dat către primărie, către unitatea administrativ-teritorială, transferul unei părți a ELCEN către unitatea administrativ-teritorială, sau crearea unui RADET 2 sub directa administrare a primăriei Capitalei. Asta înseamnă falimentul RADET și darea acestui serviciu ulterior către un alt operator capabil să furnizeze aceste servicii”, a spus Gerea.

Ulterior, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic în Capitală, dar soluția la această problemă o reprezintă o decizie a Consiliului General al Municipiului București legată de RADET.

„Eu știu foarte bine care este situația, și în București, și în restul țării. Ca în fiecare an, noi putem să sprijinim, însă soluția este o decizie a Consiliului General. O să mă văd și cu primarul interimar (n.r. — al Capitalei). Nu știu exact care sunt majoritățile acolo, cum funcționează, dar, categoric, trebuie o soluție radicală, pe care Consiliul General, din motive strict politice, că nu era decizia primarului și nu este nici acum decizia primarului, ci a Consiliului General, trebuie să o ia, legată de RADET”, a declarat Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că au existat mai multe proiecte — și de fuziune între ELCEN și RADET, și de sprijin din partea Guvernului—, dar decizia este a CGMB.

„RADET-ul este în subordinea Consiliului General, acolo este o situație politică nu de acum, demult cred că este o situație politică extrem de fluidă și, când avem decizia, putem să mergem mai departe. Altfel, strict pentru această iarnă, am discutat cu doamna ministru și strângem de la toate primăriile din țară și ajutăm cu tot ce putem”, a menționat Victor Ponta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.