Ovidiu Raețchi avertizează
Proiectul de lege inițiat de PSD, prin care profesorii ar căpăta statutul de autorități publice, poate duce la abuzuri din partea cadrelor didactice, având în vedere că li se acordă un rol pentru care nu sunt pregătite — cel de polițiști, a declarat deputatul PNL Ovidiu Raețchi. Acesta a mai adăugat că protejarea autorității profesorilor este în sine un demers justificat, însă erorile strecurate în lege deposedează elevii de prezumția de nevinovăție.
„Inițiativa legislativă prin care profesorii ar căpăta autoritate publică ar putea trece lejer drept un demers corect, având în vedere că protejarea autorității profesorilor este, în sine, un principiu de apărat. Erorile strecurate în lege deturnează însă sensul de bază al autorității cadrelor didactice, cărora li se oferă un statut pentru care nu au pregătirea necesară: cel de polițiști. Dacă polițiștii sunt supuși unor anumite teste și își însușesc anumite tipare de comportament, dascălii au o pregătire diferită, iar rolul de justițiar nu este tocmai compatibil cu cel de mentor. Legea spune că „faptele sesizate, în scris, de personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, se prezumă a fi reale, până la momentul demonstrării situației contrare’. Or această frază devoalează un paradox juridic, prin aceea că elevii sunt lipsiți de prezumția de nevinovăție și că ei trebuie să demonstreze că nu sunt vinovați”, a precizat Raețchi.
Raețchi a precizat că proiectul de lege ar putea proteja, de exemplu, pedofilii sau profesorii violenți, care ar fi protejați, prin lege, sub umbrelă autorității publice.
„Cred că identificarea și sesizarea cu privire la aspectele greșite strecurate într-un proiect de lege reprezintă o obligație de care un parlamentar nu se poate prevala. În speță, consider că inițiativa PSD poate lăsa porțile larg deschise în fata pedofililor șantajiști sau a profesorilor violenți, care sunt înarmați a priori cu dreptatea. Mai mult, am văzut destule cazuri de abuzuri din partea unor dascăli, iar o asemenea încurajare legislativă ar arunca și mai mult în derizoriu imaginea deja pătată a acestei meserii minunate.
Prin urmare, scăpările din lege trebuie corectate, iar vizorul vinovăției nu trebuie îndreptat către elevi. Cred că nici profesorii nu își doresc asta, pentru că ei știu cel mai bine că autoritatea nu se impune prin frică, și nici prin privarea de drepturi”, a conchis deputatul PNL.