România a vândut eurobonduri de două miliarde de euro
România a vândut miercuri pe pieţele europene eurobonduri cu maturitate de 10 şi 20 ani în valoare de 2 miliarde de euro, scrie Bloomberg. România a urmat astfel exemplul Poloniei şi al Lituaniei, care au accesat deja pieţele internaţionale de obligaţiuni. Este pentru prima oară când România emite obligaţiuni în euro cu maturitatea de 20 de ani.
Ministerul Finanțelor Publice a vândut miercuri pe piețele externe obligațiuni denominate în euro cu maturități de 10 și 20 ani în valoare de 2 miliarde de euro, peste suma de 1 miliard de euro vizată inițial, în condițiile în care cererea a depășit 5,5 miliarde de euro, potrivit profit.ro.
MFP a vândut titluri pe 10 ani de 1,25 miliarde de euro, la un randament de 1,9 puncte procentuale peste midswap. Potrivit Reuters, cererea din piață a depășit 5,5 miliarde de euro, iar cele mai multe oferte au vizat titlurile pe 10 ani.
Într-o postare pe Facebook, Victor Ponta a precizat că această cerere este „un mesaj ultrapozitiv pentru încrederea în economia României”.
«Astăzi s-au stabilit câteva superlative odată cu emisiunea de euroobligațiuni realizată de către România pe piețele internaționale de capital:
România a emis pentru prima dată obligaţiuni în euro pe piaţa externă de capital cu maturitatea de 20 de ani și a fost contractată cea mai mare sumă emisă vreodată pe piețele internaționale de capital printr-o singură emisiune de eurobligațiuni. Astfel, emisiunea de euroobligațiuni lansată astăzi se ridică la 2 miliarde euro, realizându-se în două tranșe, cu maturități de 10 ani (suma aferentă fiind de 1,25 miliarde euro), respectiv 20 de ani (suma aferentă fiind de 750 milioane euro).
Totodată, România a obținut astăzi cel mai redus nivel al randamentului (2,84%) și al cuponului (2,75%) înregistrat vreodată prin emiterea de euroobligațiuni în euro pe maturitatea de 10 ani în timp ce pentru tranșa cu maturitatea de 20 de ani randamentul a fost de 3,93%. De asemenea, este de menționat că nivelul primei de emisiune este cel mai scăzut (doar 0,05% – 5 puncte de bază) plătit de un emitent suveran din regiune pentru emisiunile de euroobligațiuni suverane realizate recent.
Nivelul suprasubscrierii a fost de asemenea mult mai mare decât cel înregistrat la recentele emisiuni suverane de euroobligațiuni ale Poloniei, Lituaniei și Letoniei. Astfel, apetitul semnificativ al investitorilor pentru titlurile de stat româneşti a permis subscrierea rapidă, de aproximativ 3,5 ori a volumului emis pentru tranșa de 10 ani și de aproximativ 2 ori pentru cea de 20 ani, ordinele cumulate înainte de alocare ridicându-se la aproape 6 miliarde euro»”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.