Scandal uriaș în urma majorării salariilor profesorilor

Salariile din învăţământ reprezintă unul dintre subiectele cele mai disputate din ultima perioadă. Începând cu 1 decembrie, profesorii vor primi cu 15 la sută mai mult. Majorarea însă, ar urma să fie aplicată doar la salariul de încadrare, spre nemulţumirea cadrelor didactice.

„Am primit numeroase propuneri de la membrii de sindicat, ca majorarea să fie aplicată la salariul de înca-drare, motivat de faptul că, atunci când se doreşte con-tractarea unui împrumut, băncile cer adeverinţă pri-vind salariul de încadrare al solicitantului creditului, neavând niciun fel de relevanţă cuantumul brut al salariului de bază”, se arată în adresa trimisă, ieri, Ministerului Educaţiei, de Simion Hancescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, potrivit cugetliber.ro

Simion Hăncescu mai spune şi că profesorii români sunt printre cei mai prost plătiţi profesori din Europa. Aceştia primesc aproximativ 5 euro pe oră, cadrele didactice din Luxemburg primesc 85 de euro pentru o oră de stat la catedră, dascălii din Danemarca sunt plătiţi cu 75 de euro pe oră, cei din Germania cu 54 de euro pe oră, iar cei din Finlanda cu 41 de euro pe oră. De asemenea, profesorii din Ungaria câştigă 16 euro pe oră, cei din Cehia – 17 euro, iar cei din Polonia – 25 de euro.
„Pentru a atrage cât mai mulţi tineri profesionişti în învăţământ, noua lege a salarizării ar trebui să prevadă un salariu brut de 2.600 lei pentru un debutant şi să ajungă, spre final de carieră, la peste 6.000 de lei salariu de încadrare. Ar fi un salariu care i-ar permite unui dascăl să trăiască decent. Aceste propuneri sunt discutate cu Ministerul Muncii, însă trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe, în Parlament”, a mai menţionat preşedintele FSLI.

Potrivit unei alte grile, un director ar putea avea un salariu de 7.272 lei, iar un adjunct ar putea primi cât un inspector şcolar de specialitate, adică 6.874 lei, în timp ce inspectorul general ar putea ridica şi 7.692 lei.

Deşi cifrele par să arate extrem de bine, salariile din învăţământ vor creşte treptat în mai multe tranşe.

„Vă imaginaţi că nu vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016 în integralitate aceste salarii. Rămâne să vedem procentul pe care îl vor aplica. Şi dacă este să ne luăm după situaţiile puse la dispoziţie de Ministerul de Finanţe, am avut un an economic bun şi ar exista şanse de mărire. Ştiu că la ultimele discuţii la care am participat s-a vorbit ca actualul salariu al debutantului, de 1.197 lei, să se dubleze şi să ajungă la 2.600 lei. Eu cred că aplicarea acestor măriri se va face gradual, până în 2018. De fapt, nu a existat o promisiune că vor fi mărite în totalitate, pentru că e clar că impactul bugetar ar fi aproape de imposibil”,  a spus profesorul Mitică Iosif, liderul sindicatelor din Constanţa care, a aprticipat la negocieri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.