WikiLeaks publică lista contactelor șefului CIA

Organizația WikiLeaks a publicat joi o a doua serie de documente, între care o listă a contactelor, presupuse a fi fost recuperate din căsuța poștală electronică personală piratată a directorului CIA, John Brennan, relatează AFP.

Niciunul dintre documentele publicate miercuri și joi — datate 2007 și 2008, provenite dintr-un cont personal neguvernamental — nu pare să amenințe securitatea națională sau să reprezinte vreun risc pentru cariera șefului agenției de informații.

În acea perioadă, Brennan lucra în sectorul privat, după ce părăsise CIA, unde activase între anii 1980-2005. El a fost apoi angajat al Casei Albe între anii 2009-2013, preluând ulterior conducerea CIA.

WikiLeaks nu a precizat numărul documentelor aflate în posesia sa, dar a comunicat că le va publica în valuri ‘în cursul zilelor următoare’.

Cele trei fișiere făcute publice joi conțin recomandări datate 2008 asupra Afganistanului și Pakistanului, adresate Comisiei de informații a Senatului american, precum și contacte (adrese e-mail, conturi de mesagerie instantanee /Messenger/) ale lui Brennan.

Aceste contacte par a fi la prima vedere universitari, experți din sectorul privat în materie de apărare și informații, prieteni și membri ai familiei sale, precum și cel puțin un jurnalist. Unele sunt adrese guvernamentale, în special ale unor responsabili din Ministerului Apărării, Ministerul Securității Interne și Aviația militară.

Altele sunt ale unor personaje de rang înalt precum fostul consilier pentru securitate națională Tom Donillon, cu o adresă a cabinetului său de avocatură, sau actuala consilieră pentru securitate națională Susan Rice, cu adresa guvernamentală pe care ea o utiliza în 2008, când făcea parte din echipa de tranziție a președintelui Barack Obama.

WikiLeaks publicase miercuri șase documente, între care adresele și numerele de telefon ale familiei Brennan.

CIA a denunțat ‘piratarea contului familiei Brennan, ceea ce reprezintă un delict’ și care a fost realizată cu ‘intenții răuvoitoare’. Această publicare survine la câteva zile după ce un pirat informatic, care se prezenta drept un adolescent american, a declarat tabloidului New York Post că a penetrat adresa de e-mail personală a lui Brennan.

Poliția federală (FBI) și Secret Service (serviciul de protecție a înaltelor personalități) au deschis o anchetă după aceste afirmații. WikiLeaks nu a indicat sursa documentelor publicate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.