Reuniunea de la Viena consacrată crizei din Siria s-a încheiat
Reuniunea internaţională de la Viena consacrată crizei din Siria s-a încheiat după opt ore de negocieri. Deşi asupra unor aspecte participanţii au ajuns la o înţelegere, există şi un dezacord major cu privire la viitorul rol al lui Bashar al-Assad. Cei mai mulţi reprezentanţi ai delegaţiilor prezente la discuţii au părăsit capitala Austriei fără a face declaraţii. Discuţiile vor fi reluate în următoarele două săptămâni.
Reuniunea de la Viena, la care au participat toate marile puteri implicate în conflictul din Siria şi, pentru prima dată, Iranul, s-a încheiat cu o declaraţie comună în care se regăsesc toate punctele asupra cărora negociatorii au căzut de acord. Între altele, o încetare a focului pe întreg teritoriul Siriei, negocieri între guvern şi opoziţie, mediate de ONU, şi alegeri sub auspiciile ONU. atmosfera discuţiilor a fost descrisă de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, la ieşirea de la reuniune.
”A fost o întâlnire foarte lungă, dar substanţială la care am discutat principalele chestiuni avute pe masă. Am căzut de acord să continuăm discuţiile şi să ne întoarcem la masa negocierilor. Aş spune că nu a fost o întâlnire uşoară, dar, cu siguranţă, istorică, pentru că i-am avut la discuţii pe toţi actorii implicaţi în conflictul din Siria şi atmosfera a fost foarte constructivă”.
Mai multe detalii au adus secretarul de stat american, John Kerry, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. John Kerry i-a mulţumit omologului său rus şi Rusiei pentru eforturile de a găsi o soluţie diplomatică a războiului civil din Siria, chiar dacă – a spus el – Rusia este angajată în susţinerea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.
Un serios punct de divergenţă între SUA şi aliaţii lor occidentali şi arabi, pe de o parte, şi Rusia şi Iran, pe de altă parte, este soarta preşedintelui Bashar al-Assad la capătul procesului de tranziţie politică din Siria şi dacă el ar trebui să părăsească sau nu puterea imediat. Însă secretarul de stat american, John Kerry, a spus că rezolvarea conflictului din Siria se poate face numai pe cale diplomatică şi pentru a putea găsi o soluţie, diferenţele trebuie depăşite.
”Chiar dacă suntem conştienţi de divergenţe, ştim că este urgenţă, că e început un proces de adevărate negocieri. SUA au o abordare pe două fronturi: intensificăm campania împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic şi, în acelaşi timp, ne intensificăm şi eforturile diplomatice pentru soluţionarea conflictului. Aceste două componente se sprijină reciproc. De aceea, preşedintele Obama a anunţat astăzi o sporire a eforturilor de combatere a organizaţiei Statul Islamic, prin trimiterea unui mic grup de forţe speciale în nordul Siriei, unde vor ajuta la coordonarea pe teren a forţelor locale şi a efoturilor coaliţiei internaţionale pentru combaterea grupării Statul Islamic” a declarat John Kerry.
El a recunoscut că negocierile vor fi dificile şi chiar a precizat că este foarte realist, dar a subliniat că întreg procesul este mai promiţător decât altă dată. Toţi avem sentimentul urgenţei – a spus secretarul de stat american şi a amintit de milioanele de refugiaţi şi de criza umanitară garvă din Siria, situaţie căreia trebuie să i se pună capăt cât mai repede pe cale diplomatică – a spus John Kerry. El a mai explicat că unul dintre importantele puncte deacord între marile puteri este păstrarea unităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Siriei. De la aceste puncte de vedere care coincid vor fi continuate discuţiile, iar miniştrii de externe se vor reîntâlni peste două săptămâni, posibil tot la Viena.