Documentare: Drumurile refugiaților prin România și Bulgaria!
O serie de patru documentare despre refugiații care traversează în ultimii ani România și Bulgaria în drumul lor spre țările vestice, realizate de jurnaliștii Andrei Udișteanu, Dragoș Sasu și Cristina Cileacu, au fost prezentate joi, la studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român.
Război, traficanți, durere. Poveștile refugiaților sirieni din România”, realizat de Andrei Udișteanu în vara lui 2014, la primele semne prevestitoare ale fenomenului migrației, a prezentat o serie de mărturii despre modul cum acționează rețelele de călăuze, căile de intrare în Europa și perspectivele sumbre ale situației din Siria, informează Agerpres.
Silviu Sturza, ofițer Direcția pentru Azil și Integrare, Inspectoratul General pentru Imigrări, a arătat că în România a existat o creștere spectaculoasă a cererilor de azil comparativ cu anul 2012 când s-au înregistrat doar 269 de cereri.
Gabriela Leu, reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru refugiați (UNCHR), a povestit că mare parte dintre sirieni ajung în România pe calea aerului, dar există și refugiați care aleg metode periculoase pentru ei.
„O mare parte dintre sirieni ajung pe calea aerului. Mulți dintre ei ajung însă pe jos. Ajung la granița țării noastre, unii dintre ei riscă o călătorie extrem de periculoasă, au fost câteva grupuri care au sosit chiar pe Marea Neagră în condiții deosebit de grele și de periculoase pentru viața lor”, spune Gabriela Leu, în documentar.
Documentarul „Un nou zid se ridică în Europa, pentru a ține afară teroriștii” realizat de Dragoș Sasu abordează un subiect controversat: ridicarea de garduri din sârmă ghimpată în calea refugiaților.
Dragoș Sasu prezintă în filmul său gardul înalt de peste patru metri și lung de aproape 40 de kilometri pe una dintre fâșiile de graniță dintre Bulgaria și Turcia, decizia fiind luată de guvern deoarece cele mai multe cazuri de trecere ilegală a frontierei, în perioada 2012-2013, au avut loc în acea zonă.
Nikola Petkov, președintele Agenției Bulgare de Stat pentru Refugiați, a afirmat că în Bulgaria, în primele patru luni ale anului, a existat o creștere de 90% a persoanelor care au aplicat pentru statutul de refugiat.
În „Călăuzele exodului. În lumea traficanților de refugiați” Dragoș Sasu și Liviu Brașoveanu prezintă povestea a trei călăuze, doi pakistanezi și un irakian, condamnați la închisoare în penitenciarul Rahova pentru că au îndrumat și trimis ilegal din România mai mulți refugiați.
Este redată și mărturia lui Marius Mocanu, comandant de navă al Gărzii de Coastă din România, care a reușit să intercepteze, în apropiere de Vama Veche, un pescador turcesc cu 132 de persoane la bord, dintre care 27 de copii, 21 de femei și 84 de bărbați, provenind din Siria, Afganistan, Irak, Iran și Turcia.