A început Festivalul de Film pentru Copii – KINOdiseea
Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film pentru Copii – KINOdiseea a fost deschisă vineri seară, la cinemateca Eforie din Capitală, cu premiera românească a lungmetrajului de animație „Song of the Sea” / „Cântecul Mării”, film nominalizat la Oscar 2015.
„Anul acesta avem o ediție mult mai bogată. Avem filme cu roboți, filme cu acțiuni, filme care spun ceva și care, cred eu, creează un fel de comunicare între părinți și copii, și acesta este un lucru important. Avem filme educative, filme pentru publicul tot mai mare care vine la KINOdiseea, sunt filme care aduc ceva nou, filme care nu le găsește atât de ușor în cinematograf la noi. Și de fapt asta e ideea, încercăm cumva, prin Kinodiseea, să încurajăm și cinematografele să preia filme europene și o să vedeți în cadrul Kinodiseea filme foarte bune pentru copii. KINOdiseea își dorește să aducă filme de calitate și să încurajeze mersul la cinema”, a declarat pentru Agerpres directorul festivalului Daniel Mitulescu.
Publicul care va fi prezent la difuzarea de filme scurte, până pe 16 noiembrie, este invitat să voteze câștigătorii pe proiecții cu intrare gratuită: 80 de scurtmetraje vor fi proiectate, anul acesta, pentru vârste cuprinse între 3 — 6 ani, 6 — 9 ani, 9 — 12 ani, 12 — 15 ani. Prezentate și premiate la festivaluri de film importante din lume, animațiile și filmele scurte ce compun această secțiune este presărată cu titluri atrăgătoare.
Una dintre surprizele organizatorilor este și prezentarea, în premieră națională, a animației „Micul Prinț” / („Le Petit Prince”), considerat drept unul dintre cele mai scumpe filme franțuzești de animație realizate vreodată.
Filmul 3D va intra pe marile ecrane din București și din țară începând cu 4 decembrie.
În cea de-a doua zi a festivalului, sâmbătă, între orele 11,00 — 13,00, la Cinema Elvira Popescu, publicul este așteptat să participe la un seminar despre rolul filmului în educația copiilor și a publicului tânăr, îmbunătățirea și dezvoltarea educației media în România, despre impactul imaginilor de pe marele sau micul ecran în dezvoltarea emoțională, socială, creativă și cognitivă a copiilor și tinerilor. Părinții, profesorii și educatorii vor avea ocazia să intre în dialog cu invitații propuși — Samira Zaibat (Franța), consilier și expert în programe europene, Michael Harbauer (Germania), Els Van Driel (Olanda), jurnalistă, Bigna Tomschin (Elveția), regizor, Daniel Mitulescu (România), fondatorul Asociației Culturale Metropolis și directorul festivalului KINOdiseea.
Tot în cea de-a doua zi a festivalului, s-a organizat un bal mascat la Teatrul Elisabeta din București, între orele 11,00 — 14,00.
Balul Mascat KINOdiseea se inspiră anul acesta din basmele tradiționale românești și își dorește să îi familiarizeze pe cei mici cu acestea prin benzile desenate de la „Legendele Dacilor” și recuzita de poveste numai bună de luat acasă, spun organizatorii.
Pe scena balului se va cânta și se va dansa balet și dansuri de societate oferite de trupa Rall’s Band și de Școala de balet pentru copii a Operei Naționale București, coordonată de Magda Rovinescu. Balul se va încheia cu un spectacol susținut de magicianul Teo.
Proiecțiile din cadrul KINOdiseea vor avea loc în perioada 13 — 22 noiembrie, la Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex București Mall.
„Am verificat toate locurile în care vor fi prezentate filmele și tocmai de aceea, chiar după dezastrul de la Colectiv, am vorbit cu toate sălile și ne-am dat seama, spre surprinderea noastră negativă, că două dintre sălile care erau planificate să țină KINOdiseea aveau risc seismic și a trebuit să le înlocuim — Studio și Cinema Pro. Celelalte cinematografe ne-au dat documentația, sunt în regulă, nu au risc seismic”, a spus Daniel Mitulescu.
Biletele cumpărate prin eventbook.ro la proiecțiile din cadrul KINOdiseea, care aveau loc la Cinema Studio și Cinema Pro și care au fost mutate la altă dată, pot fi schimbate cu bilete la orice proiecție din noul program, cu excepția celor de la Hollywood Multiplex. Nu trebuie schimbate biletele la filmele care rămân la aceeași dată și oră, dar sunt mutate în alt spațiu.
Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, membru al Asociației Europene a Filmului pentru Copii (ECFA), este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor din România, Primăriei sectorului 5, Uniunii Europene, prin programul Europa Creativă — Media, și al Institutului Francez din București.