Tiberiu Nițu nu mai vrea un nou mandat de procuror general
Procurorul general Tiberiu Niţu a trimis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii prin care cere să fie transferat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti după încheierea mandatului. Astfel, Tiberiu Niţu a renunţat să-şi depună candidatura pentru un nou mandat ca procuror general.
Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a decis marţi ca procurorul general al României, Tiberiu Niţu, să-şi continue activitatea, într-o funcţie de execuţie, după încetarea mandatului de şef al Ministerului Public, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Tiberiu Niţu a fost numit în fruntea Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casație și Justiție în luna mai a anului 2013. În prezent, el este vizat de un dosar penal deschis la DNA în care se verifică folosirea coloanei oficiale.
Ordinea de zi a Secţiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost suplimentată astăzi cu o solicitare trimisă de Tiberiu Niţu, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, “prin care solicită continuarea activităţii într-o funcţie de execuţie la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la încetarea mandatului în funcţia de conducere deţinută”.
Direcţiei resurse umane şi organizare a făcut o notă în acest sens, iar Secţia a încuviinţat solicitarea Procurorului General. Soţia lui Tiberiu Niţu, Silvia Niţu, este procuror la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, scrie Adevărul.
Mandatele de şefi expiră în mai 2016 Laura Codruţa Kovesi şi Tiberiu Niţu au fost numiţi în mai 2013, iar mandatele lor expiră după trei ani. Potrivit Legii nr. 303/2004, propunerile ministrului Justiţiei sunt transmise spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, iar numirea în funcţie se face de Preşedintele României.
În 2012, cei doi au fost propuşi de Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, şi numiţi, prin decret prezidenţial, de fostul şef al statului Traian Băsescu.