Guvernul Cioloș- cronica unui eșec previzibil!

Share:

Guvernul de tehnocrați condus de Cioloș a intrat, cum se spune, în pâine. Așteptările românilor sunt uriașe în această privință! Din păcate, asistăm la o nouă diversiune a actorilor politici de la București. Guvernul Cioloș va fi o uriașă dezamăgire. Asta și doresc, de altfel, găștile politice care conduc (de prea mulți ani) România. Decredibilizarea noțiunii „guvern de tehnocrați” reprezintă uriașa miză a liderilor politici. Cum poate fi eficient un guvern de tehnocrați cât timp secretarii de stat rămân, într-o proporție covârșitoare, tot cei numiți politic. Cât timp șefii agențiilor de la nivel central și local, mare parte dintre ei incompetenți și profund corupți, vor fi păstrați în funcții! Despre ce vorbim?

Cioloș a greșit flagrant acceptând mandatul de premier în condițiile impuse de actorii politici. Poate și-a dorit atât de mult să aibă în CV și demnitatea de premier încât a acceptat (aproape) orice. Gafele numirii unor miniștri, vezi cazul Gusseth de la Justiție sau Baciu de la Sănătate, arată că Cioloș este depășit de situație. Cine i-a băgat pe gât acești miniștri? I-a ales domnia sa? Ambele variante rămân grave! Cum ai lua lucrurile, situația rămâne gravă! Mai mult decât atât, modul în care „tehnocratul” Cioloș l-a acceptat pe Vasile Dâncu în funcția de vicepremier arată că este deschis la compromisuri. Iar compromisurile vor curge unul după altul! Cioloș trebuia să impună propriile condiții. Proprii oameni. Propria echipă. Să impună schimbările radicale pe criteriul competenței și al integrității la toate eșaloanele de conducere de la nivel central și județean! A acceptat o „poleială de guvernare” care pute de departe a șantaj și manipulare politică!

De altfel, Cioloș arată că este, până la urmă, un politician zelos. Cum poți să prostești în față o țară întreagă și să susții că pesedistul Dâncu a fost numit pentru că este competent, nu pentru că PSD a condiționat votul în Parlament de acest lucru! Rușinos, Dacian Cioloș! Află că poporul ăsta este suprasaturat până la refuz de acest tip de declarații rupte de realitate. Sfidătoare. Arogante. Nu subestima acest popor pentru că vei avea mari surprize!

Ce trebuia să facă Cioloș? Să nu accepte orbește funcția de premier! Să pună condiții drastice! Clasa politică, inclusiv Iohannis, ar fi făcut pasul înapoi. Protestele din Piața Universității ar fi crescut presiunea asupra politicului! Așa că , în realitate, am ajuns nicăieri!

PSD va face tot ce este posibil ca acest guvern să eșueze pentru că liderii săi spun deja că se află în opoziție. Iohannis are, în sfârșit, guvernul său și… nu prea, pentru că s-a grăbit să se delimiteze (parțial) de acesta spunând că responsabilitatea desemnării miniștrilor îi aparține, exclusiv, lui Cioloș! La rândul lor, liberalii vor susține, cel puțin la nivel declarativ, acest guvern, dar nu-și vor asuma niciunul dintre eșecurile guvernării! ALDE se află în Opoziție, partidul lui Băsescu și UDMR, de asemenea.

Cine răspunde pentru acest nou an irosit? Vă spun eu: nimeni! La unison, actorii politici vor clama eșecul guvernului de tehnocrați și vor vorbi despre singura variantă plauzibilă: guvernul politic! Cât de naivi putem fi să credem că actuala clasă politică se poate schimba! Lichelismul se va perpetua și pe mai departe, ca și tupeul și diversiunile clasei politice. Guvernul Cioloș va fi, repet, un răsunător eșec! Politicul va face totul pentru a înfunda cât mai adânc noțiunea de guvern de tehnocrați în mlaștina decredibilizării și a neîncrederii! Complicitatea lui Iohannis la această diversiune ordinară devine de neacceptat pentru mine unul dintre cei care l-au votat în noiembrie anul trecut! Și sunt convins că pentru mulți, mulți alți români!

Din păcate, actuala clasă politică continuă să disprețuiască profund milioanele de români. Dincolo de vorbele demagogice și valurile de promisiuni care inundă România rămân faptele actorilor politici. Fapte care arată, cel mai pregnant, uriașa distanța dintre mult-clamatul interes național și mizele personale ale unor găști politice care refuză să predea hățurile Puterii.

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
1 Comentariu
  1. Raluca spune

    Din pacate asta este cruntul adevar 🙁 Oamenii au iesit in strada degeaba!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.