Institutul „Matei Balș” putea trata infecțiile nozocomiale
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a declarat miercuri că Institutul „Matei Balș” și-a oferit serviciile în privința infecțiilor nozocomiale pentru spitalele care tratează răniți în incendiul de la Colectiv.
„Noi am instituit un grup de lucru de coordonare a luptei cu infecțiile care sunt inevitabile, așa cum s-a spus, în sensul că Institutul ‘Matei Balș’ și-a oferit servicii atât în domeniul testării, diagnosticării etiologiei, cât și al sensibilității la diverse antibiotice, al consultului de specialitate pentru toate spitalele care au tratat acești bolnavi. Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri punctuale cu fiecare spital, organizate de Institutul Național de Sănătate Publică, după care vom avea o întâlnire comună de analiză”, a declarat Săndesc la Ministerul Sănătății.
La rândul său, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a explicat că infecțiile nozocomiale la acești pacienți sunt o realitate și „nimeni nu vrea să ascundă absolut nimic”.
„Suprafețele arse foarte mari, multiple intervenții invazive, antibioterapie, care este evident utilizată în situația asta, și se dezvoltă rezistență la antibiotice, asta se întâmplă în orice țară din lume asta, și imunitatea e scăzută la acești pacienți consecutiv evenimentului”, a precizat Achimaș-Cadariu.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat că infecțiile nozocomiale apar și din cauza suprautilizării antibioticelor.
„Este o problemă mondială și este o problemă a tuturor țărilor care în spitalele lor au astfel de microbi din cauza suprautilizării și utilizării nejudicioase a antibioticelor. Problema majoră a acestor infecții este suprautilizarea antibioticelor, o problemă pe care o avem și noi și, din păcate, o au și alți colegi. (…) Pacienții arși pierd bariera pielii și atunci riscul de infectare este aproape instantaneu. De aici apare problema cu ce se infectează, ce antibiotice ai, ce arme ai să combați infecția respectivă”, a punctat Arafat.