Orban, despre candidații PNL la alegerile locale
Criteriile de integritate pentru membrii PNL care vor candida în alegerile locale vor viza și alte aspecte în afara celor prevăzute de statut privind procedurile în Justiție, a declarat vineri liderul liberal Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului.
„Criteriile de integritate din statut se referă la sancțiunile aplicabile membrilor PNL în cursul procedurilor penale pentru infracțiuni săvârșite cu intenție. (…) Criteriile de integritate pentru membrii PNL care vor candida în alegerile locale vor viza și alte lucruri în afara situațiilor prevăzute de statut. (…) O dată ce vor fi adoptate de Consiliul Național al PNL într-un fel ca parte integrantă din statut, ele vor deveni obligatorii de respectat pentru toții membrii PNL care vor să candideze”, a declarat Ludovic Orban, informează Agerpres.
El a adăugat că o comisie a PNL din care face parte alături de Cristina Trăilă, Adriana Săftoiu, Mihai Voicu și Ion Stroe a avut deja o primă discuție pe acest subiect.
„Am făcut, practic, o evaluare a posibilelor criterii de integritate pe care să le aplicăm și, în mod evident, vom aplica și alte criterii în afară de criteriile care țin de procedurile în Justiție”, a explicat Orban.
El a enumerat între criteriile de integritate care ar urma să fie luate în calcul pentru potențialii candidați ai PNL la locale pe cele legate de conflict de interese și incompatibilități, dar și pe acela conform căruia un membru liberal care vrea să candideze la o primărie sau un consiliu județean să nu aibă contracte prin firmele sale cu respectivele unități administrativ-teritoriale.
„Este unul dintre criterii să nu aibă contracte, firma la care sunt acționari, cu primăria sau consiliul județean pentru care candidează. (…). De asemenea, am gândit chestiuni legate de traseism politic. (…) Am stabilit că va fi un criteriu să nu fi fost traseist, urmează să-l definim exact, ca formulă clară care să fie aplicabilă în toate cazurile. (…) Cert este că va figura ca și un criteriu, urmând să fie definit de echipă și, ulterior, de Consiliul Național (al PNL — n.r.) prin hotărâre. De asemenea, chestiuni legate de incompatibilitate și conflict de interese, vor fi prevăzute între aceste criterii. (…) Există, cel puțin la nivelul comisiei, un acord privind introducerea acestui criteriu. (…) De asemenea și mai mult ca sigur vom introduce ca și criteriu să nu fi fost ofițer acoperit, colaborator sau informator al Securității. Eu am propus și (…) să nu fi fost inclusiv al serviciilor de informații de după Revoluție în cazul în care a fost deconspirat ca făcând parte din această chestiune. (…) Este introdus printre criterii și plagiatul în obținerea diplomelor universitare sau a doctoratului”, a afirmat liderul liberal.
Potrivit acestuia, se va avea în vedere și dacă au fost nereguli, neconcordanțe sau chiar ilegalități privind completarea declarației de avere.
Orban a precizat că în stabilirea acestor criterii s-a ținut cont de cele enunțate de-a lungul timpului de entități din societatea civilă, precum Coaliția pentru un Parlament curat, sau care funcționează în alte state ale UE.
„În mod evident, deciziile vor aparține conducerilor județene în evaluarea dosarelor de candidatură, iar dacă vom avea informații că în anumite județe nu se respectă aceste criterii vom interveni și de la nivelul conducerii centrale. Chiar vom veni cu un set de criterii care să fie o garanție privind integritatea candidaților noștri în alegeri”, a declarat el.
Întrebat dacă nu îi este teamă că anumiți colegi liberali ar putea fi înfuriați de o astfel de abordare, Orban a spus: „Prefer să-i înfurii pe unii dintre colegii mei care ar putea să nu fie candidați în cazul adoptării acestor criterii, decât să se înfurie cetățenii români pe PNL”.
„Este absolut necesar, mai ales în conjunctura de astăzi, să fim extrem de riguroși în selectarea candidaților și să oferim cetățenilor candidați care să fie deasupra unor bănuieli”, a adăugat el.