Elevii de la Liceul „Tonitza” defilează, vineri, în Capitală
Elevi de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” vor defila vineri, în centrul Capitalei, pentru a spune locuitorilor Bucureștiului cum arată orașul lor ideal.
Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, vineri, începând cu ora 15,00, o sută de elevi de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București vor defila pe traseul Piața Universității — Biblioteca Națională, purtând umbrele albe și negre pe care vor fi inscripționate mesaje despre felul în care văd ei „Orașul In-vizibil”, București.
Plimbarea tinerilor se va încheia la Biblioteca Națională, unde umbrelele vor fi montate într-o instalație ad-hoc, care simbolizează visurile și aspirațiile elevilor bucureșteni, pentru orașul lui 2021.
La Biblioteca Națională are loc vineri, la ora 16,00, vernisajul expoziției de artă plastică „Elevii bucureșteni și Orașul In-vizibil”. Vor fi expuse peste 200 de lucrări, rezultate în urma concursului de artă plastică lansat de echipa București 2021, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care s-a desfășurat în școlile și liceele din Capitală în perioada 2 — 16 noiembrie.
În aceeași perioadă s-a desfășurat și concursul de eseuri „Orașul In-vizibil”, adresat elevilor din școlile generale și licee, care au fost provocați să descrie orașul, așa cum îl visează ei. Cele mai bune eseuri, dar și lucrări plastice vor fi publicate într-o carte. Atât concursurile școlare, cât și expoziția de artă plastică fac parte din candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) în 2021.
„Orașul in-vizibil” este conceptul cu care municipiul București candidează la titlul de CEaC. Admițând fragmentarea orașului, lipsa conexiunilor între el și locuitorii săi, precum și lipsa încrederii care îi domină pe aceștia, proiectul „Orașul in-vizibil” își dorește să descopere ce îi unește pe bucureșteni și ce îi face să se implice, se arată în comunicat.
Candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 a fost inițiată și gestionată de ArCuB — Centrul Cultural al Municipiului București.