Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, inaugurat!

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale și al cardio-neurologiei și care a fost construit și dotat în cadrul unui proiect european în valoare totală de 10,47 milioane de euro.

‘Este un centru unic la nivel național pentru că abordează patologia cardiovasculară și neurologică, nu doar prin prismă clinică, ci și prin prisma investigațiilor extrem de fine, de rafinate, la care poate și trebuie să fie suspus un pacient. Practic, în acest centru, noi vom reuși să demonstrăm profilul genetic și genomic al unor pacienți, putem stabili riscul de boală cardiovasculară și neurologică pe care acesta îl are și, evident, putem face recomandări profilactice pentru o categorie de patologie extrem de riscantă. Este unic și pentru aparatura pe care o are în dotare, sunt peste 400 de echipamente, multe dintre ele unicat la nivel național, care cuprind echipamente de proteomică, de genomică, de imunologie celulară și, foarte important, o bancă de probe și țesuturi de ADN-uri, care vor constitui ulterior un element foarte important pentru viitoarea cercetare științifică’, a declarat profesor doctor Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureș, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, UMF Târgu Mureș are încă două proiecte depuse, pentru a integra acest centru într-un circuit internațional, alături de universități din Franța și din Ungaria și pentru a extinde sfera de cercetare a acestuia.

‘Profilul cardiovascular și neurologic pe care îl are acum centrul se va dezvolta pe viitor. A fost așa gândit de a ne extinde pre alte categorii de patologie pentru că aceste echipamente trebuie să fie folosite cât mai mult cu putință’, a subliniat dr. Azamfirei.

Profesor doctor Minodora Dobreanu, șefa Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, a arătat în cadrul ceremoniei de inaugurare că centrul funcționează într-o clădire nouă cu o suprafață de peste 4.000 mp, care conține 412 echipamente de cercetare/dezvoltare, are 10 laboratoare performante, comparabile cu tot ce există la nivel mondial, un laborator de imunologie, cromatografie și spectrofotometrie de masă, analize citologice, de biologie moleculară și genetică/genomică, un laborator cu șase centre de explorări funcționale avansate și o bancă de ADN și plasme.

Clădirea centrului de cercetare este o construcție nouă, ridicată în incinta campusului, cu demisol, parter și trei niveluri, ce încorporează, structurat pe etaje, spațiile tehnice și auxiliare, spațiile pentru investigarea pacienților și recoltarea de probe, spațiile pentru cercetare, spațiile pentru analiza și elaborarea materialelor științifice, spații pentru asigurarea circulațiilor orizontale și verticale, precum și spațiile pentru stocarea informațiilor.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a implementat acest proiect prin programul operațional POS CCE, în cadrul infrastructurii de cercetare-dezvoltare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.