Pesediștii se umflă în pene cu Codul de etică și conduită
Social-democrații au aprobat, miercuri, Codul de etică și conduită al membrilor PSD, document care stabilește situațiile în care candidaților la ocuparea unor funcții politice sau administrative alese sau numite li se poate retrage susținerea politică. Președintele PSD Liviu Dragnea a precizat că elaborarea codul de conduită și integritate al membrilor formațiunii nu a fost făcută ca să blocheze candidatura cuiva la alegeri.
Liviu Dragnea a declarat, miercuri seara, la o emisiune de televiziune, că criteriile stipulate în acest cod sunt „de bun simț” și sunt menite să schimbe imaginea acestui partid în ochii electoratului, potrivit Agerpres.
El a mai spus că aplicarea acestui cod este importantă pentru viitorul partidului și va face posibil ca niciun membru „să nu mai stea cu capul plecat în fața unor acuzații nefondate, legate de comunism sau de corupție”.”Să nu credeți că zeci de oameni au muncit la acest cod ca să blocheze accesul cuiva anume (…) Nu blocăm pe nimeni (…) Eu sunt cel care am răspunderea pentru acest partid și pentru rezultatele pe care le va obține anul viitor, la alegeri. Pentru că e important ca fiecare candidat să se poată uita în ochii cetățenilor și să spună că nu e corupt și nu e comunist (…) Eu m-am săturat ca PSD și toți pesediștii să stea cu capul plecat că cineva le spune că au deasupra capului stafia comunismului. Nu mai vrem asta„, a declarat Liviu Dragnea.
În ședința Comitetului Executiv Național al PSD, Codul de etică a întrunit unanimitate de voturi, însă în ceea ce privește capitolul referitor la criteriile de conduită și integritate au fost înregistrate două abțineri.
Potrivit documentului, în Codul de etică se stipulează că nu vor avea susținerea PSD persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală, au fost trimise în judecată sau s-a pronunțat împotriva lor o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență.
O altă situație de retragere a sprijinului politic se referă la persoanele care se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, control judiciar pentru orice tip de infracțiune.
Nici cei care înregistrează datorii, ca persoană fizică, la bugetul local al comunității în care candidează sau au relații comerciale cu instituția pentru care candidează sau cu instituțiile din subordinea acesteia nu vor mai beneficia de sprijinul politic al partidului.
O altă situație în care PSD nu va asigura sprijin politic unui posibil candidat la o funcție publică aleasă sau numită se referă la persoanele care „au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual dovedit prin hotărâre judecătorească”.
Totodată, celor care „se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive privind incompatibilități sau conflict de interese” sau „au completat în fals sau cu omisiuni declarațiile de avere sau de interese, în cazul în care aceste nereguli au fost constatate printr-o decizie definitivă a instanței” li se va retrage sprijinul politic al PSD.
De asemenea, între candidații PSD pentru funcțiile alese la alegerile locale și parlamentare din anul 2016 și cetățenii din comunitățile în care candidează se va încheia un „Contract social”, care va avea două părți componente: „angajamentul de integritate a candidatului prin care acesta se angajează că pe toată durata mandatului va respecta și se va supune exigențelor din prezentul Cod de etică și conduită” și „programul politic care va conține politicile publice și de dezvoltare a comunității pe care își propune să le realizeze în cursul mandatului”.
Codul de etică și conduită se aplică tuturor persoanelor ce au calitatea de membri ai PSD, indiferent dacă ocupă sau nu funcții politice, de reprezentare sau de conducere în diversele structuri politico-administrative, centrale sau locale, se arată în document.