Scandal uriaș în Sănătate. Medicii de familie acuză Guvernul!
Medicii de familie, reprezentați de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și de Societatea Națională de Medicina Familiei, acuză Guvernul de discriminare, după ce majorarea cu 25 la sută a salariilor din Sănătate s-a aplicat doar angajaților din spitale, nu și celor din cabinetele de medicină primară.
Mai mult, aceştia sunt nemulţumiţi şi de sumele alocate medicilor de familie în proiectul de buget pe 2016. „Ne bucurăm şi apreciem această creştere, dar dorim ca ea să nu constituie o cauză pentru disensiuni în sânul breslei medicale. Menţionăm că în spitalele publice lucrează aproximativ 30-35% din personalul medical din România. Dar restul personalului medical, adică majoritatea, nu contează? S-a afirmat că se doreşte că medicii şi asistentele să nu mai emigreze, ca ruralul să fie protejat. Cum? Să înţelegem că cei aproape 70% dintre medici şi asistente, care nu lucrează în spital, sunt invitaţi să plece? Precizăm totodată: CNAS plăteşte servicii medicale, nu salarii. Din aceeaşi sursă bugetară sunt finanţate şi spitalele şi cabinetele de medicină de familie şi ambulatorul de specialitate, investigațiile paraclinice, îngrijirile la domiciliu etc. Pentru medicina de familie şi ceilalţi furnizori din ambulator însă, sumele alocate în proiectul de buget pentru 2016 sunt identice, sau chiar ceva mai mici decât în 2015. Am dorit să atragem atenția asupra acestui lucru, însă dezbaterea publică pe proiectul de buget s-a desfășurat DUPĂ aprobarea acestuia în Guvern! Stimați decidenți, cum intenționați să gestionați o astfel de discriminare?”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de reprezentanții celor două asociații profesionale președintelui României, premierului, ministrului Sănătății, președintelui CNAS, dar și forurilor internaționale precum FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană de Buget.
Medicii sunt îngrijorați și de intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, care ar aduce o taxare mai drastică a PFA-urilor (cum sunt 90% dintre cabinete) și se plâng și de erorile informatice sistematice ale sistemului cardului de sănătate.
„Erorile informatice repetate realizează evidente beneficii pentru CNAS şi reduc obligaţiile de decontare către furnizori, realizând pierderi constante pentru cabinete. Nimeni nu este făcut răspunzător pentru erori, pentru nefuncţionare, pentru timpul pierdut de pacienţi când nu putem să le oferim serviciile necesare, pentru pierderile financiare constante ale cabinetelor, pentru riscurile de a ni se impută ulterior reţete, trimiteri etc. Ba mai mult, toate aceste probleme pe care le semnalăm de ani de zile sunt constant ignorate sau catalogate de reprezentații CNAS drept minciuni ale medicilor!”, arată medicii de familie.
„Discriminarea şi umilirea noastră continuă de către statul român trebuie să înceteze. Colegii noştri din toată ţara, atât medici cât şi asistente, au ajuns la limita răbdării. Ne revoltăm împotriva acestui tratament şi ne pregătim să ripostăm împotriva medievalizării sistemului de sănătate”, mai spun medicii.