Guvernul Cioloș vrea o nouă lege a salarizării

Premierul Dacian Cioloș a anunţat, luni, la Parlament, că Executivul are în vedere elaborarea unui proiect privind salarizarea unitară în paralel cu un pachet de legi care să vizeze creșterea performanței administrației publice.

„Am notat sugestiile privind legea salarizării unitare și am anunțat deja că Guvernul are intenția de a veni cu o lege a salarizării unitare în pachet cu un proiect de reformă privind creșterea capacității administrative din administrația publică, pentru că noi considerăm că aceste două lucruri sunt legate între ele. Avem nevoie de o creștere a performanței administrației publice, care însă nu se va putea face doar prin anumite acte normative privind eficientizarea, dar trebuie să avem în vedere și legea salarizării unitare. Sigur, vom vedea în ce măsură și cum este rezonabil ca această lege să fie aplicată, dar cred că este important să trasăm acest cadru al creșterii performanței administrației încă de anul viitor”, a spus acesta, potrivit Romaniatv.net.

Totodată, Dacian Cioloș i-a asigurat pe deputați și senatori de intenția Executivului de a transparentiza procesul utilizării fondurilor publice.

„Pot să vă asigur de faptul că suntem conștienți că, în condițiile unui buget limitat, mai ales pentru investiții, transparența în utilizarea acestor fonduri este esențială atât din perspectiva încrederii contribuabilului în modul în care bugetul de stat este folosit, dar și din perspectiva Guvernului pentru a putea asigura realocări bugetare ale bugetelor necheltuite către posturile bugetare care vor realiza o execuție bugetară bună, în cursul anului. Aceasta este intenția pe care o avem la nivelul Guvernului, de a asigura această transparență și urmărirea cheltuirii fondurilor publice din aceste două perspective. Pot să vă asigur că ne asumăm întreaga responsabilitate”, a subliniat Cioloș.

Referitor la creșterile salariale prevăzute pentru anul 2016, premierul a precizat că acestea nu vor crea efecte pe termen lung în ceea ce privește nivelul de bunăstare al societății dacă măsura nu va fi însoțită și de programe de investiții.

„Suntem conștienți că aceste creșteri salariale care au fost decise în acest buget nu vor avea efect, pe termen lung, în creșterea bunăstării cetățenilor, dacă, în paralel, nu vom veni și cu programe de susținere a investițiilor și aici mă gândesc atât la investiții publice, cât și la investiții private. Cred că este esențial ca pe viitor, când vorbim de investiții, să nu ne mai gândim doar la ceea ce putem face din fonduri publice, din bugetul național și din fonduri europene, dar și la modul în care putem stimula mediul de afaceri. (…) Atunci când vorbim de predictibilitate, ea este importantă atât din perspectiva bugetului național pentru execuția lui, cât și din perspectiva mediului de afaceri pentru a încuraja capitalul autohton să fie mai activ, pentru a încuraja capitalul străin să vină să investească în România”, a mai adăugat Dacian Cioloș.

Legat de proiectele de infrastructură, acesta a precizat că, pentru moment, au fost bugetate acele proiecte care sunt prevăzute în masterplan, cele care sunt în curs de execuție sau cele pentru care se poate începe execuția.

„Dar nu înseamnă că le vom lăsa deoparte pe celelalte. Ne vom concentra pe pregătirea corectă a acestor proiecte pentru ca ele să poată să intre în execuție cât mai repede. Sunt câteva proiecte de autostrăzi care nu au fost bugetate nu pentru că ele nu sunt prioritare, ci pentru că, prin estimările noastre, va fi nevoie de anul 2016 pentru ca ele să fie pregătite în vederea semnării contractelor de execuție și pentru ca ele să poată să fie prinse în buget începând cu anul 2017”, a conchis premierul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.