Dragoș Ciomag predă lecția profitului la Direcția Silvică Prahova!

Domnule director, Dragoș Gabriel Ciomag, spuneți-ne, în primul rând, câteva cuvinte despre dumneavoastră, despre activitatea profesională a dvs…

Sunt directorul Direcției Silvice Prahova din anul 2012. Am mai ocupat funcția de director tehnic în perioada 2007 -2009. Am în subordine 11 subunități care constau în nouă ocoale silvice, pepiniera silvică Beizadele și crescătoria de fazani Gherghița. Activitatea noastră principală, după cum bine știți, se referă la gospodărirea durabilă a fondului forestier național, asigurarea integrității fondului forestier, toate reglementate de legislația în vigoare, în special de legea fundamentală a silviculturii-Codul Silvic-legea 46/2008 republicată și modificată cu legea 133/2015.

Principala activitate este valorificarea masei lemnoase care este, de altfel, și principala noastră sursă de venit. 98% din cifra de afaceri provine din această activitate, diferența fiind din produse accesorii ale pădurii, activitate de vânătoare, silvoturism. Posibilitatea de recoltare la nivelul Direcției Silvice Prahova este de 286.000 metri cubi, modalitatea de valorificare este în principal vânzarea lemnului, masei lemnoase pe picior, prin licitații. Un volum de aproximativ 50.000 de metri cubi se scoate prin prestări servicii sau se exploatează cu formațiile proprii de exploatare pe care le avem în dotare. Masa lemnoasă rezultată se valorifică fie către populație, fie se scoate la licitație sub formă de masă lemnoasă fasonată, fie pe piese, fie în loturi.

Ca și cifre, suprafața Direcției Silvice Prahova este de 90.000 de hectare de pădure proprietate publică de stat. Mai avem și 25.000 de hectare de păduri private aparținând persoanelor fizice și juridice cu care avem încheiate contracte de prestări servicii și contracte de administrare. Numărul mediu de personal este de 460 de angajați: 130 fiind muncitori diferența fiind reprezentată de personal TESA.

Care sunt principalele proiecte demarate de Direcția Silvică Prahova, sub conducerea dumneavoastră?

Avem, prin mai multe surse de finanțare, lucrări importante de investiții. Spre exemplu, prin fondul de accesibilizare, conform legii 56/2010, am avut în acest an o recepție finală și anume drumul forestier Brădet la Ocolul Silvic Măneciu. Mai avem în derulare încă un proiect, pe această sursă de finanțare, drumul forestier Telejenel tot la Ocolul Silvic Măneciu, cu o valoare de 23 de milioane de lei dintre care 400.000 de lei alocați anului 2015. Mai avem, de asemenea un drum forestier la Ocolul Silvic Doftana, Valea Urșilor, unde avem pentru anul 2015 alocați tot 400.000 de lei. Mai avem alocați pentru acest an 100.000 de lei pentru Obârșia de la Văleni, de altfel valoarea proiectului fiind mult mai mare. Mai avem la Olga Bancic un drum forestier la Sinaia și o corectare torenți la Zgărbura, tot la Ocolul Silvic Sinaia. De la buget, ca sursă de finanțare, avem doar proiecte tehnice la diverse obiective pentru accesibilizarea fondului forestier în zonele unde avem amplasată masă lemnoasă de calitate superioară.

Pentru anii care urmează ne propunem terminarea tuturor investițiilor demarate și derulate în acești ani prin surse de finanțare proprii Direcției Silvice Prahova. Avem de renovat cabane care sunt folositoare. Și nu în ultimul rând vom continua modernizarea drumurilor forestiere.

Care este, domnule director, principala problemă cu care se confruntă Direcția Silvică Prahova?

În primul rând problemele legată de pază, dar în ultima perioadă furturile au fost stopate odată cu apariția HG 470/2014 privind Radarul Pădurii în sensul că volumul prejudiciul adus fondului forestier a fost diminuat drastic. De la un volum mediu de 8.000 de metri cubi pe an, la nivelul Direcției Silvice Prahova, putem vorbi astăzi de un volum de 1500-2000 de metri cubi volum nejustificat la nivel de județ. Deci putem spune că este extrem de benefică apariția acestui act normativ.

Cum apreciați relația pe care o aveți cu celelalte instituții ale statului din județul Prahova, instituții care vă ajută sau ar trebui să vă ajute în activitatea desfășurată?

Avem o relație normală cu Garda Forestieră și Poliția. O relație mult mai bună, specială, aș putea spune, o avem cu Jandarmeria, mult mai operativă decât colegii dumnealor.

Despre ce profit anual putem vorbi la finele anului 2015?

Indicatorii de program au fost depășiți. În cazul cifrei de afaceri pentru 2015 preconizăm că va ajunge la 500 de miliarde de lei vechi. Raportul cerere-ofertă pe piața lemnului ne-a surprins și pe noi, în urma licitațiilor organizate, în sensul că s-a oferit și adjudecat la un preț mult mai mare decât cel propus de Direcția Silvică Prahova. Și mă refer aici la un profit programat de 25 de miliarde de lei vechi în 2015, dar care, estimăm noi, va ajunge la 130 de miliarde de lei vechi la finele anului, deci depășim de peste cinci ori indicatorii de program.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.