Crescătoria de fazani Gherghița a vândut 3.000 de fazani vii în 2015!

Crescătoria de fazani Gherghița de pe raza Direcției Silvice Prahova a vândut pentru consum către persoane fizice și restaurante, în jur de 3.000 de fazani vii, în acest an, la prețuri cuprinse între 35 și 50 de lei/bucata inclusiv TVA, deși afacerile cu fazani s-au prăbușit față de 2014, potrivit datelor furnizate la fața locului de șeful crescătoriei, tehnicianul silvic Dan Horia.

„Anul acesta am vândut către persoane fizice și restaurante în jur de 3.000 de fazani vii, la un stoc total existent de numai 12.500, din care 40% au plecat către hoteluri și restaurante. Când aveam un stoc de 25.000 — 30.000 de fazani vindeam anual către persoane fizice, pentru consum, în jur de 5.000 — 8.000 de fazani. Prețurile de vânzare încep de la 7 lei bucata, pentru fazanii de o zi și ajung până la 50 de lei, TVA inclus, la vârsta de 230 de zile. Pasărea devine matură și bună pentru consum doar la 100 de zile pentru că până atunci este destul destul de mică. Prețul la această vârstă este de 35 de lei, inclusiv TVA. Noi vindem și ouă la un leu bucata pentru că sunt recunoscute că au un conținut redus de colesterol, dar anul acesta nu am livrat mai mult de 1.000 de bucăți”, a spus Dan Horia, citat de Agerpres.

Dacă înainte de 1989, crescătoria prahoveană avea producții de peste 60.000 de zburătoare iar mare parte plecau la export, cu precădere în Italia, pentru popularea fondurilor de vânătoare, anul trecut s-a ajuns la o producție de 30.000 de păsări, cu un export de 8.000 de păsări către italieni. În 2015, fazanii de la Gherghița „au zburat” doar pentru popularea fondurilor de vânătoare ale Romsilva sau ale gestionarilor privați, și doar în cantități mai mici, pentru consum, către persoane fizice și restaurante.

„Anul trecut crescătoria a avut în jur de 30.000 de fazani și un export către partenerul italian de 8.000 de păsări. În acest an nu am avut contracte și nu am exportat. Totul a fost în funcție de piață și de cererea pe care o are partenerul extern în fondurile de vânătoare. Și la ei au scăzut vânzările și acțiunile de vânătoare. Fazanul pleacă viu de la noi, în lădițe, pentru fondurile de vânătoare din afară, este ținut în carantină 3 săptămâni și pe urma lăsat liber în fondul de vânătoare pentru a fi vânat. Pe piața internă, unii gestionari de fonduri de vânătoare nu au mai cumpărat de la noi pentru că au spus că au acel spor natural suficient sau se confruntă cu probleme financiare și de aceea ne-am limitat la fondurile de vânătoare ale Romsilva din Ialomița, Brăila, Călărași precum și vânzarea către persoane fizice”, a explicat tehnicianul silvic.

De asemenea, șeful crescătoriei a subliniat că a existat anul acesta cerere din partea unor restaurante și hoteluri din Poiana Brașov, însă acestea „caută ca pasărea să fie jumulită, fără pene, și noi nu avem linie de abatorizare”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.