Moscova reia exporturile de grâu către Turcia

0

Exportatorii ruși de grâu au reluat afacerile cu clienții lor turci, după o scurtă pauză provocată de deteriorarea relațiilor dintre cele două state, susțin analiștii și traderii consultați de Reuters.

Turcia este cel mai mare cumpărător de grâu rusesc. Totuși, traderii din ambele țări se tem că pe viitor există riscul ca Rusia să restrângă exporturile de cereale spre Turcia sau ca Ankara să limiteze noile acorduri cu Moscova, pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două țări, după doborârea unui avion militar rusesc de către aviația turcă. În urma acestui eveniment, traderii din Turcia și Rusia (care este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume) nu au mai semnat noi contracte, din cauza temerilor că Moscova ar putea suspenda exporturile de grâu sau Ankara ar putea reduce cantitățile achiziționate. Însă, nu au fost impuse astfel de măsuri, iar afacerile au revenit la normal, susțin analiștii și traderii.

Temerile privind posibila întrerupere a livrărilor către piața turcă, care existau la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, nu s-au materializat, a afirmat Andrey Sizov, director la compania de consultanță agricolă SovEcon.

Referindu-se la cumpărătorii din Turcia, un trader din Moscova a dat asigurări că nu există probleme și aceștia achiziționează grâu rusesc. Un alt trader rus a afirmat că s-au reluat tranzacțiile și până acum nu au fost impuse restricții oficiale din partea autorităților de la Moscova.

Un consultant a anunțat că traderii din Turcia semnează acum noi contracte cu furnizorii din Rusia.

Reprezentanții Rosselkhoznadzor (Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia) nu au comentat informația. Luna aceasta, instituția a anunțat că livrările spre Turcia decurg normal.

Turcia continuă să achiziționeze grâu rusesc, în condițiile în care cel provenit din Franța este mai scump, iar cel din Ucraina nu îndeplinește cerințele turcești privind calitatea, a explicat Arkady Zlochevsky, șeful Grain Union, un grup non-guvernamental de lobby al fermierilor ruși.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.