Pianistul Radu Lupu, decorat de regina Marii Britanii

0

Pianistul Radu Lupu, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional, a fost decorat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii.

Pianistul Radu Lupu a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic, pentru „serviciile aduse muzicii”, relatează Romaniatv.net.

Titlurile onorifice britanice sunt înmânate de monarhul Regatului Unit, dar alegerea este făcută de comisii formate din funcţionari publici, pe baza nominalizărilor guvernului şi ale publicul larg.

Radu Lupu, în vârstă de 70 de ani, este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional. Radu Lupu a concertat la ediţia din 2013 a Festivalului „George Enescu”, care a fost deschisă printr-un concert susţinut de celebrul pianist român alături de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijată de Daniel Barenboim.

Născut la Galaţi, pe 30 noiembrie 1945, pianistul Radu Lupu este artistul despre care s-a spus că „a adus cel mai aproape muzica de vorbire”, potrivit site-ului Festivalului Enescu.

La vârsta de 6 ani a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu şi la vârsta de 12 ani a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuşi. A urmat liceul la Galaţi. După absolvirea Şcolii Populare de Artă din Braşov, şi-a continuat studiile la Bucureşti, cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea. La 16 ani, în 1961, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat doi ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus şi, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus.

În 1966, în perioada studiilor din Rusia, a concertat la Moscova şi Leningrad şi a participat la Concursul de pian „Van Cliburn” de la Fort Worth, Texas, unde a câştigat premiul I. Înainte de finalizarea studiilor a mai câştigat două prestigioase premii I: la Festivalul Internaţional „George Enescu” (1967) şi la Concursul internaţional de pian de la Leeds, Marea Britanie (1969).

În anul 1969, a debutat pe scena londoneză, înregistrând un mare succes cu interpretarea „Sonatei pentru pian op. 10 nr. 3”, de Ludwig van Beethoven. „A adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experienţă de viaţă, cu alternanţele sale de dezolare şi mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire”, a scris atunci jurnalistul Joan Chissell în prestigioasa publicaţie The Times.

Cariera lui Radu Lupu a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre şi cei mai mari dirijori ai lumii: Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, Orchestra Simfonică din Chicago, dirijor Carlo Maria Giulini (1972, New York). A urmat un turneu de doi ani în SUA, cu Orchestra Filarmonicii din New York. Ulterior, a întreprins cu regularitate turnee în Europa, Statele Unite şi în Asia (Israel şi China).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.