Un an de la atentatele de la Charlie Hebdo
Pe 7 ianuarie 2015, doi extremişti islamişti au deschis focul la sediul publicaţiei satirice. Au ucis 12 oameni – caricaturişti, ziarişti, alţi angajaţi. Printre victime s-a numărat şi un poliţist despre care s-a aflat mai târziu că era musulman şi care încercase să discute cu atacatorii.
Printre cei care au scăpat cu viaţă s-a numărat şi Corinne Rey, caricaturistă care îşi semna desenele cu pseudonimul Coco şi care astăzi trăieşte sub permanenta protecţie a poliţiei. Ea a fost cea care, sub ameninţarea armei, i-a dus pe fraţii Kouachi în sediul redacţiei Charlie Hebdo. Coco spune că mulţi au criticat-o că nu s-a sacrificat atunci. Crede însă că nimeni în locul ei nu ar fi făcut altceva. Frica te paralizează, spune ea.
CORINNE „COCO” REY caricaturistă: „Sigur că nu sunt alţi vinovaţi decât teroriştii înşişi. Dar sigur că mă simt împovărată de ce s-a întâmplat, de faptul că am fost luată ostatică pentru a-i îndruma spre birouri. M-a torturat gândul. Eram paralizată. Nu am avut de ales”.
Preşedintele Francois Hollande a depus plachete la locul atentatelor zilele acestea şi aduce un omagiu atât victimelor, cât şi forţelor de ordine.
FRANCOIS HOLLANDE, preşedintele Franţei: „De fiecare dată, poliţiştii au fost cei care i-au înfruntat pe criminali pentru a-i neutraliza, pentru a ne proteja cetăţenii, pentru a-i salva pe răniţi, cu ajutorul medicilor şi pompierilor. De aceea, această ceremonie stă sub semnul recunoştinţei şi comemorării”.
Autorităţile pregătesc un proiect de lege pentru combaterea mai eficientă a terorismului. Printre prevederi se numără flexibilizarea regulilor de recurgere la arme de către poliţişti, măsură reclamată de mult timp de forţele de ordine, şi extinderea posibilităţilor de efectuare de percheziţii pe timpul nopţii.