Putin i-ar fi cerut demisia lui Bashar-al Assad
Moscova a solicitat demisia preşedintelui sirian Bashar al-Assad în decembrie 2015, însă liderul de la Damasc a refuzat cu furie propunerea, potrivit a doi ofiţeri de spionaj cu rang superior din vest, citaţi de Financial Times.
La mijlocul lunii decembrie, Vladimir Putin susţinea că Rusia susţine militar şi armata guvernamentală şi o parte a opoziţiei. Câteva ore mai târziu, purtătorul său de cuvânt a afirmat că Moscova oferă ajutor doar autorităţilor legitime de la Damasc.
„Vladimir Putin a aruncat o privire dincolo de cortina regimului sirian şi a descoperit mult mai multe probleme decât cele pentru care se aştepta să negocieze”, a declarat pentru FT una dintre sursele menţionate.
Totuşi, în ciuda analizei făcute, Rusia a încercat să forţeze mâna aliatului său, dar liderul de la Damasc ar fi avertizat că rolul Moscovei s-ar încheia brusc în cazul în care el ar pleca. Se pare că Bashar al-Assad ar fi iscat intenţionat tensiuni între puterile internaţionale implicate în conflictul din Siria, bazându-se mai ales pe faptul că Rusia este tot mai nemulţumită de rolul crescând al Iranului în regiune.
Demisia lui Bashar al-Assad, considerată necesară de Kremlin, a fost cerută prin intermediul şefului spionajului militar (GRU) de la Moscova, Igor Sergun, decedat pe neaşteptate la începutul acestui an, însă refuzul categoric al dictatorului sirian a făcut ca speranţele unei rezolvări diplomatice a conflictului să scadă şi mai mult. În ciuda pesimismului diplomaţilor din lumea occidentală, discuţiile pe acest subiect de la Geneva, din 25 ianuarie, nu au fost anulate.
În urma propunerii Rusiei, în baza căreia organizaţiile de spionaj din vest sperau, la mijlocul lui 2015, să încheie conflictul, Bashar al-Assad ar fi devenit şi mai convins de justeţea rolului său în Siria.
Pe de altă parte, un om de afaceri din Damasc, citat de jurnaliştii britanici, susţine că Siria devenise tot mai sceptică în ceea ce priveşte rolul Moscovei în conflict, întrucât Al-Assad s-ar teme ca liderii de la Kremlin să nu aibă ulterior pretenţii exagerate. De asemenea, preşedintele Siriei încearcă să evite cât poate de mult ascensiunea unor forţe care ar putea, mai târziu, să-l răstoarne de la putere.