Frații Micula pierd procesul cu ROMATSA

0

Ioan şi Viorel Micula au pierdut, în primă instanţă, procesul cu Romatsa, prin care au pus poprire pe conturile Administraţiei Serviciilor de Trafic Aerian, a anunţat ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

ROMATSA a obţinut la un tribunal din Belgia o decizie favorabilă la contestaţia depusă împotriva executării silite de către fraţii Micula a veniturilor pe care regia le încasează de la EUROCONTROL, urmând ca sechestrul să fie ridicat în cel mai scurt timp.

Prin avocaţii angajaţi de ministerul de Finanţe, care a reprezentat statul român, (…) am câştigat în primă instanţă. Din acest moment se ridică poprirea. Nu ne recuperăm banii, care sunt în acest moment popriţi în acel cont, dar toate veniturile viitoare sunt eliberate de poprire şi vom putea încasa până la următorul termen care este, în cel mai rău caz, undeva la mijlocul verii. Până atunci, Romatsa va încasa normal banii„, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu, la Televiziunea Publică.

Oficialul a precizat că în acest moment este poprită o sumă de aproximativ 70 de milioane de euro.

Până la acest verdict, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa) risca să intre în incapacitate de plată. Şi asta deoarece conturile Regiei care dirijează traficul aerian din România nu mai erau  alimentate cu banii pentru serviciile prestate, pentru că fraţii Micula aveau de recuperat zeci de milioane de euro de la statul român.

„În urma sentinţei pronunţate în data de 25 ianuarie 2016, contestaţia executorie depusă de ROMATSA la Tribunalul de Primă Instanţă din Bruxelles împotriva executării silite instituite de fraţii Micula a fost admisă. Instanţele belgiene au dat câştig de cauză ROMATSA la contestaţia depusă de regie împotriva executării silite a banilor datoraţi acesteia, de către EUROCONTROL, în urma procesului fraţilor Micula cu statul român”, se arată într-un comunicat al ROMATSA – Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian.

Hotărârea este executorie şi stipulează ridicarea sechestrului în cel mai scurt timp (cinci zile), precum şi sumele care vor fi plătite ca daune morale, de către Viorel Micula, statului român şi ROMATSA.
În septembrie, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de către un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, în urma prestării de servicii de trafic aerian, cauzată de procesul dintre fraţii Micula şi statul român.

ROMATSA a ajuns în imposibilitatea de a încasa banii de la EUROCONTROL pentru serviciile de navigaţie aeriană furnizate, după ce fraţii Viorel şi Ioan Micula au obţinut într-o instanţă din Belgia, în urma unui litigiu cu statul român, o decizie de poprire pentru fonduri de până la 85 milioane de euro, echivalând cu circa jumătate din încasările regiei pe un an.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat în 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român, în urma sistării programului de facilităţi fiscale. Cei doi oameni de afaceri, care au şi cetăţenie suedeză, au susţinut că statul român nu şi-a respectat angajamentele referitoare la protecţia reciprocă a investiţiilor cuprinse în acordul bilateral dintre Suedia şi România, semnat în 2002.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.