Ministrul Culturii vrea pact național pentru patrimoniu

Share:

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat marți că i-a propus președintelui Klaus Iohannis să asume un pact național pentru patrimoniu, asupra căruia ar trebui să cadă de acord toate partidele parlamentare, dar deocamdată nu a primit un răspuns.

„Acest pact ar trebui să prevadă o finanțare de 0,2% din PIB pentru restaurarea patrimoniului. Această propunere a mea a plecat acum o săptămână. Deocamdată n-am niciun răspuns”, a spus ministrul, la o întâlnire informală cu presa, desfășurată la Sala Media a Teatrului Național, informează Agerpres.

El a explicat că pactul pornește de la principiul că, prin strategia națională asumată de CSAT, patrimoniul este obiectiv de siguranță națională.

„Și cum președintele României este președintele CSAT și cum patrimoniul a devenit, prin acest text nou, obiectiv de siguranță națională, plecăm de la ideea că patrimoniul este acea resursă de identitate națională nonregenerabilă. (…) Pornind de la aceste elemente, preconizăm un număr de principii cu care ar trebui să fie de acord toate partidele politice, deci, indiferent cine vine la guvernare, ar trebui să respecte aceste principii și pe baza lor să aloce — noi am propus 0,2% din PIB — pentru restaurarea patrimoniului acestei țări”, a precizat Alexandrescu.

Ministrul Culturii a adăugat că 600 de monumente de patrimoniu sunt într-o stare de degradare avansată. El a mai spus că pentru acest an instituția pe care o reprezintă a obținut 53 de milioane de euro pentru restaurarea patrimoniului, urmărind continuarea lucrărilor pe 50 de șantiere deschise anii trecuți și care nu sunt confruntate cu litigii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.