Schimbări majore la RATB

Conducerea RATB vrea transformarea Regiei în societate comercială pentru a accesa fonduri europene.

Conducerea RATB a anunţat, într-un comunicat, că este nevoie de o schimbare a statutului juridic din Regie Autonomă în societate comercială, pentru a putea fi accesate, astfel, fonduri europene necesare modernizării companiei și asigurării unor condiții civilizate de transport.

„Pentru îmbunătățirea serviciilor de transport pentru călători sunt vitale pentru RATB încheierea cu municipalitatea a unui contract de delegare a serviciului de transport public, precum și transformarea Regiei în societate comercială. Schimbarea statutului juridic al RATB se va face pe baza unui studiu de oportunitate elaborat în prezent de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP). Astfel, noua societate bucureșteană de transport va avea acces direct la fonduri europene și la credite pentru a putea dezvolta proiecte și programe care vor asigura atât condiții mai bune de muncă, dar și condiții civilizate de transport pentru publicul călător”, se arată în comunicatul RATB.

Regia arată că, urmare a nivelului redus al alocărilor financiare, parcul auto al RATB și condițiile de muncă au avut de suferit. Concret, vehiculele care nu corespundeau normelor de asigurare a siguranţei călătorilor au fost scoase din circuit. „Conducerea Regiei Autonome de Transport București (RATB) dă asigurări că vehiculele din traseu, deși circulă în număr redus față de necesități, respectă întru totul cerințele de siguranță în trafic. Menționăm că toate vehiculele aflate în traseu au reviziile tehnice efectuate la zi sub monitorizare RAR, conform legii. În ultimii ani, Regia s-a confruntat cu mari probleme generate de nivelul redus al alocărilor financiare, ceea ce a afectat parcul actual de vehicule, dar și posibilitatea de a îmbunătăți condițiile de muncă. În același timp, tariful practicat de RATB și stabilit de Consiliul General al Municipiului București, a rămas neschimbat din anul 2008, la 1,30 lei pe călătorie, nivelul cel mai mic din țară”, informează conducerea RATB.

Comunicatul citat precizează că având în vedere bugetul limitat alocat și în acest an, RATB va aplica un program de transport rectificat, cu grafice de circulație care pot fi respectate.

„În prezent, RATB are nevoie de acordul și de capacitatea financiară a CGMB pentru înnoirea flotei de vehicule sau pentru diversificarea serviciilor oferite. Ultimele achiziții importante de vehicule au avut loc în perioada 2006-2009, când parcul de vehicule a fost înnoit cu 1.000 autobuze și 100 de troleibuze. Procesul de înnoire a parcului a continuat apoi doar prin modernizarea sau fabricarea de tramvaie la uzina proprie”, informează Regia.

Circa 30 de sindicaliști din cadrul RATB au protestat, marți, în fața Palatului Parlamentului, față de condițiile de muncă, de lipsa pieselor de schimb și alte nereguli din interiorul regiei. Iar protestatarii infirmă cele susţinute de conducerea RATB cu privire la respectarea normelor de siguranţă a călătorilor.

„În cazul autobuzelor, din 1.000 circulă doar 670. La tramvaie, din 475 circulă doar 224, iar, în cazul troleibuzelor, din 214 sunt scoase pe traseu 160. Restul nu pot părăsi bazele din cauza lipsei pieselor de schimb. Nici măcar piesele pe care le folosim la mașinile care sunt în uz nu sunt conforme cu standardele în vigoare, sunt luate de la o mașină la alta și cârpite de către mecanici. Călătorii riscă astfel accidente în orice moment”, a declarat Ion Sticlau, președintele Sindicatului Realitatea din cadrul RATB și vicepreședinte al Federației Șoferilor din România.

În plus, potrivit acestuia, mașinile RATB sunt extrem de murdare, întrucât nu există suficient detergent pentru igienizarea lor. „Se mătură și atât. N-ați văzut cum se lipesc mâinile de bare? Mașinile sunt absolut insalubre”, a susținut liderul sindical.

El a mai arătat că autobuzele care circulă în Capitală au o vechime de nouă ani, deși parcul auto ar fi trebuit reînnoit cel puțin la patru ani. „De situația tramvaielor nici nu mai vorbim, ele sunt deplorabile, abia reușesc să se miște pe șine”, a adăugat Sticlau.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.