Octavian Andronic, patru decenii de carieră în caricatură

Expoziția retrospectivă de grafică „Ando XXXX” a caricaturistului Octavian Andronic (Ando) a fost vernisată marți, la Galeria „Orizont” din Capitală, în prezența artistului și a admiratorilor săi.

Au vorbit despre opera autorului criticul și istoricul de artă Grigore Arbore, politologul și jurnalistul Octavian Știreanu și academicianul Răzvan Theodorescu. A prezentat Octavian Ursulescu, informează Agerpres.

Grigore Arbore s-a referit la opera lui Andronic, amintind de celebrul nume dat caricaturilor acestuia, și a declarat că „o andografie poate fi, uneori, rezultatul unei veritabile saga”. El l-a numit pe caricaturist „unul dintre cei mai intenși demistificatori ai schemelor retorice”.

La rândul său, Octavian Știreanu a spus că umorul lui Andronic este un mod de reacție la realitatea înconjurătoare. „Umorul nu este o formă a resemnării, ci o formă de îndemn la angajament civic”, a subliniat jurnalistul.

Academicianul Răzvan Theodorescu a arătat că Andronic este „un intelectual plin de har”, iar cele patru decenii de carieră ale acestuia reprezintă „40 de ani de inteligență vizuală românească”.

La „Orizont” sunt expuse 30 de caricaturi din întreaga carieră a artistului, cu anul realizării menționat.

Andronic a vorbit despre greutatea de a selecta lucrările pentru expoziție și a mulțumit soției și fiicei pentru susținerea oferită de-a lungul timpului. „M-au enervat constant prin aprecierile diferite de ale mele în legătură cu ce ar trebui să figureze în expoziție și ce nu”, a glumit el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.