Scandal și excluderi în Uniunea Scriitorilor din România

Share:

Președintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu, a afirmat duminică, pentru Agerpres, că membrii autodeclaratei „conduceri a USR” vor fi excluși din acest for, în cadrul Consiliului Național care se va întruni luni.

„Deocamdată, îi dăm afară pe toți cei care s-au ales în conducere. Mâine (n.r. — luni) avem Consiliu. Vor trebui să facă lista completă dacă vor să se ducă la judecătorie și atunci o s-o aflăm și noi”, a spus Manolescu.

El a explicat că un grup de 15 scriitori — membri și nemembri ai Uniunii — au convocat „ilegal” o Adunare Extraordinară în care „s-au ales” în conducerea USR.

„Au convocat în mod ilegal, nestatutar, o adunare, la care au participat vreo 15 — 20 și s-au ales și nu mai știu ce vor să facă pe-acolo…. Au anunțat în ziar și noi am dat un comunicat că povestea e ilegală, pentru că nu se poate face Adunare Generală Extraordinară, conform statutului, decât dacă o convoacă președintele, consiliul sau o treime din membri. Ceea ce înseamnă 800. Asta nu i-a împiedicat s-o facă. S-au ales, dar o să-i contestăm în justiție”, a declarat Manolescu.

Acesta a anunțat că următoarele alegeri pentru conducerea USR vor avea loc în 2018.

„Dacă mă joc — mâine, noi doi, mai găsesc pe cineva și convocăm o Adunare Generală a Academiei Române, ne alegem președinți, vicepreședinți și ne ducem la justiție să ne înscriem. Ei cam asta au făcut. Mai ales că unii dintre cei care s-au ales sunt dați afară din Uniune, așa că nici măcar membri nu sunt. Au fost vreo șase-șapte să zic așa și vreo zece membri”, a spus Manolescu, menționând că aceștia vor fi „dați afară din USR”.

Potrivit unui comunicat al autointitulatei conduceri (Consiliul Director ) a USR, „în luna februarie 2015, Comitetul de inițiativă al Adunării Generale a Asociației Uniunea Scriitorilor din România a cerut convocarea unei Adunări Generale Extraordinare”.

Citește și
1 Comentariu
  1. Camelian Propinatiu spune

    De Ziua Mondială a Poeziei, să dai afară 9 poeţi din Uniune e ca şi cum ai ignora UNESCO dintr-o ţară înapoiată, care şi-a desfiinţat Muzeul Literaturii cu tot cu Poetul Naţional. (Lasă că nici prozatorii pierduţi nu-s de colea!) Mai ales e mult tupeu în a-l exclude dintre scriitori pe revoluţionarul optzecist Florin Iaru, evocat şi în Orbitor 3 de candidatul nostru Nobel, cum se lupta pe baricadele prin care câţiva idealişti au adus Libertate şi posibilitatea de a savura liste de carţi bune la cei mulţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.