Sindicatele din Sănătate încep protestele
Federaţia Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România încep protestele.
Federaţia Sindicală „Hipocrat ” din România – FS „Hipocrat ” şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România – CFSMR , federaţii membre CNS „Cartel ALFA”, încep mâine, 21 martie, seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă, relatează Romaniatv.net.
Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Națională de Medicina Familiei din România, Federația Patronatelor Medicilor de Familie din România, precum și mai multe filiale județene ale Colegiului Medicilor din România sse alătură acestui demers.
Decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o cu Ministrul Sănătăţii la începutul acestei săptămâni, dl. Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu Ministrul Secretar de Stat, Francisk Iulian Chiriac.
Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme.
Solicitarile F.S. „Hipocrat” şi CFSMR vizează:
- aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei;
- acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat;
- respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal. Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă;
- asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate;
- creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.
„Cu toată disponibilitatea arătată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, revendicările celor două organizaţii sunt departe de a fi rezolvate, deoarece nu s-au evidenţiat soluţii concrete. În concluzie, tergiversarea luării unor decizii la nivel guvernamental este cauza pentru care vom demara acţiuni de protest începând cu 21 martie 2016”, se arata intr-un comunicat remis de Federaţia Sindicala Hipocrat.
Calendarul protestelor este următorul:
- 21 – 27 martie: Protest tip Grevă Japoneză cu banderolă
- 28 martie: Susţinerea revendicărilor la Camera Deputaţilor, în Comisia de Sănătate
- 31 martie: Pichetarea Ministerului Muncii, cu depunerea revendicărilor amintite
- 7 aprilie: Ziua Mondială a Sănătăţii – pichetarea Ministerului Sănătăţii
- 11 – 17 aprilie: Grevă de Avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore
- 18 aprilie: Grevă Generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea Urgenţelor
Federaţiile semnatare atrag atenţia că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parţială a activităţii, disfuncţioanalităţile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României.