Adam Crăciunescu părăsește Romsilva! Patru ani de profit și performanțe manageriale!
Pe 21 martie, la solicitarea sa, a încetat mandatul lui Adam Crăciunescu în calitate de director general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. În cadrul ultimei sale conferințe de presă în funcția pe care a deținut-o timp de aproape patru ani, Crăciunescu a arătat, încă o dată, că rămâne același profesionist de primă mână a silviculturii românești care a pus interesele Romsilva mai presus de interesele și imaginea sa, ambele terfelite, cu fiecare ocazie, de actuala conducere a Ministerului Mediului.
Au fost patru ani excelenți din punct de vedere al profitului pentru RNP-Romsilva, regie pe care Crăciunescu a manageriat-o cu succes, în ciuda unor presiuni și abuzuri la adresa sa, greu de imaginat, într-un stat ce se pretinde de drept, în ultimele patru luni de zile.
Venirea în fruntea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a Cristianei Pașca Palmer, un ministru care a adus și continuă să aducă grave prejudicii noțiunii de tehnocrat, a reprezentat începutul unui val uriaș de abuzuri la adresa conducerii RNP-Romsilva.
Revocarea abuzivă (și mulți spun cu încălcarea flagrantă a legii!) a lui Adam Crăciunescu din CA al RNP-Romsilva, numirea unui Consiliu de Administrație provizoriu la RNP-Romsilva, în baza unui mandat care ridică serioase semne de întrebare, a condus, inerent, la deteriorarea alarmantă a situației de fapt de la Romsilva.
În consecință, demisia lui Adam Crăciunescu din funcția de director general al RNP-Romsilva a venit firesc, în contextul în care acesta a ales să facă, cu demnitate, pasul înapoi, cât timp războiul dus de tandemul Pașca Palmer-Erika Stanciu împotriva sa ar fi adus grave prejudicii nu numai imaginii Romsilva, dar și miilor de silvicultori din sistem.
De altfel, Crăciunescu a spus, răspicat, în conferința de presă de luni că atât revocarea sa din funcția de membru al CA al Romsilva, cât și revocările colegilor săi din fostul CA, nu au respectat prevederile legii, el, personal, trimițând, în acest sens, o notificare prealabilă actualului ministru al Mediului, notificare la care nu a primit răspuns în termenul legal de 30 de zile! Ministrul Mediului a rămas la fel de sfidător, la fel de arogant, la fel de disprețuitor față de cariera de zeci de ani a acestui om. Păcat!
În mod cert, Adam Crăciunescu trebuie să-și clarifice urgent situația dosarului său. Unul politic, cum a spus-o, chiar el, în cadrul conferinței de presă. Cât timp acest dosar nu va fi clarificat de instanță, mulți vor continua să arunce cu noroi în cariera sa ireproșabilă.
Vom urmări cu mare atenție atât prestația directorului general interimar, Cătălin Bibarț, dar și a noului director general care va fi numit în viitorul apropiat. Vom urmări, de asemenea, cu o și mai mare atenția prestația doamnei ministru Pașca Palmer, cea care se află foarte aproape de o remaniere absolut firească și necesară.
Despre Adam Crăciunescu și prestația sa în funcția de director general al RNP-Romsilva vorbesc, însă, cifrele…
În perioada 2014 – 2016, în care a asigurat conducerea executivă a Romsilva, au fost realizate integral programele de activitate ale Regiei, precum și criteriile și indicatorii de performanță așa cum au fost stabilite prin contractul de mandat.
Regenerarea pădurilor a fost asigurată pe o suprafață totală de 66.377 ha, iar pe 391.155 ha au fost executate lucrări de îngrijire și conducere a arboretelor tinere. Pentru menținerea unei stări normale de sănătate a pădurilor,s-au efectuat lucrări de combatere a dăunătorilor acestora pe o suprafață de 603.471 ha.
Romsilva a recoltat și a pus pe piața națională de profil, prin operatori economici atestați, o cantitate de 37,2 milioane m³ de lemn, respectându-se prevederile amenajamentelor silvice, precum și reglementările legale în vigoare.
Pentru asigurarea integrității fondului forestier administrat, prin susținerea în fața instanțelor în 1.008 cauze, în această perioadă a rămas în proprietatea publică a statului, proprietarul lor de drept, o suprafață de 399.478 ha.
S-a asigura stabilitatea financiară a Regiei, aceasta a realizat cu depășiri cifra de afaceri și profitul brut și nu înregistrează plăți restante la bugetul statului.
Pentru valorificarea masei lemnoase din producția anului 2016 și pentru punerea sa la dispoziția sectorului economic forestier, în decembrie 2015 a fost organizată licitația principală la care a fost oferit o cantitate totală de 4.314.969 m³, la un preț mediu de pornire de 156,02 lei/m³. Urmare a unei adevărate campanii desfășurată în principal de către Asociația Forestierilor din România, precum și de către o serie de ONG – uri și alte asociații profesionale, la o mare parte din licitațiile organizate la nivelul direcțiilor silvice s-a înregistrat refuzul operatorilor economici înscriși la licitații de a oferta masa lemnoasă pusă la dispoziție. Principalul motiv invocat pentru această încercare de blocare a licitațiilor a fost acela al prețurilor mari stabilite pentru pornirea la licitație, iar acuzația a fost cea de practici comerciale anticoncurențiale și încercare de blocare a pieței lemnului.
Așa cum am arătat în toată această perioadă, Romsilva a oferit pieței în mod transparent, masa lemnoasă destinată valorificării, la prețul de ofertă rezultat din aplicarea strictă a prevederilor Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin H.G.nr.924/2016, regulament contestat de către Romsilva prin demersuri conforme cu prevederile legale.
În întreaga dispută ce urmat, între autoritatea publică care răspunde de silvicultură și contestatarii modului de organizare a licitației, pe de o parte, precum și Romsilva, pe de altă parte, după intervenția Primului Ministru, s-a deblocat situația prin modificarea prevederilor restrictive ale Regulamentului. În aceste condiții, Romsilva a putut interveni în revizuirea prețurilor de pornire la licitație, și organizarea licitațiilor intermediare.
Din analiza rezultatelor tuturor licitațiilor desfășurate pentru producția anului 2016, pot fi trase câteva concluzii, după cum urmează:
- prețurile de pornire stabilite pentru licitația principală, la nivelul de piață, au respectat strict prevederile H.G.nr.924/2015;
- la direcțiile silvice la care s-a adjudecat masă lemnoasă la licitația principală, volumul adjudecat a fost de 850 m³ la un preț de adjudecare cu 15% peste cel de pornire;
- prețul mediu de pornire, stabilit pentru licitațiile intermediare, după modificarea prevederilor H.G.nr.924/2015, este de 133,9 lei/m³;
- creșterea prin licitație a prețului de adjudecare, față de cel de pornire este mai mare la direcțiile silvice la care licitația a fost blocată; exemplificăm prin D.S.Suceava -135%, D.S.Neamț – 173%, D.S.Bacău – 153%, față de D.S.Argeș – 132%, D.S.Dâmbovița – 127%, D.S.Prahova – 109%.
Față de cele prezentate, dat fiind nivelul prețurilor medii de adjudecare a masei lemnoase realizate până la zi, putem concluziona că blocarea desfășurării licitației principale și a unora din cele intermediare nu s-a datorat nivelului prețurilor de pornire inițiale. Totodată, revizuirea prețurilor de pornire nu a fost posibilă fără modificarea prevederilor H.G.nr.924/2015, asupra cărora Romsilva a avut obiecțiuni încă de la publicare și pe care a contestat-o oficial.
În urma desfășurării licitaților de masă lemnoasă s-a adjudecat o cantitate de 3,78 milioane m³, cu un preț mediu de 177 lei/m³. Romsilva nu a blocat piața lemnului, așa cum a fost acuzată, ci a dat dovadă de responsabilitate în administrarea fondului forestier proprietate publică a statului și a principalei resurse pe care o administrează, resursă regenerabilă strategică – lemnul.