Elevii români i-au impresionat pe experții de la NASA
Elevii români au participat și în acest an la concursul NASA Ames Space Settlement Contest 2016, o competiție internaţională de proiecte de aşezări umane preconizate a se construi în spaţiul cosmic. Pentru a pune la punct un astfel de proiect ai nevoie de cunoștințe complexe din foarte multe domenii, iar elevii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ se pregătesc, alături de profesorul Ion Băraru, pentru tocmai pentru așa ceva.
Maria Laura Dumbravă, de 15 ani, elevă în clasa a IX-a, a câștigat premiul I cu o participare individual, la competiția la care au participat elevi din 15 țări. Nu este pentru prima dată nici la ea. Același premiu l-a obținut de două ori și când era în ciclul gimnazial. „Proiectul meu se numește Black Swan și este un proiect de cercetare”, a spus ea. A mărturisit că ar vrea să devină chirurg și să lucreze în domeniul cercetării medicale. Marina Cozma este una dintre elevele care a obținut medalia de aur. Este pentru a patra oară când participă la un concurs NASA și a treia oară când echipa din care face parte câștigă locul I, împreună cu colegii, cu care a lucrat la proiectul Enterprise. „Este un ansamblu întreg de stații. Scopul nostru este de a începe era colonizării spațiale, adică să construim foarte multe spații în jurul Soarelui. Ne-am gândit la metode inovatoare, prin care să creăm stațiile, să le construim cu cât mai puține materiale și costuri cât mai mici”, a declarat ea. Marina Cozma se remarcă și prin faptul că este cel mai tânăr pilotdin România. Zboară de ani buni, dar autoritățile nu i-au emis brevetul până nu a împlinit 18 ani. Așa spune legea, relatează Romaniatv.net.
La proiect au mai lucrat Bianca Burtoiu, Diana Andreea Catană, George Costin Dobrin, Matei Ioan Popovici, Andreea Cristina Stanciu, Dalia Irina Stoian (toţi în clasa a XII-a) şi Răzvan Mihai Ursu (clasa a X-a). Elevii au avut o mulțime de provocări. Răzvan Mihai Ursu, de exemplu, a trebuit să răspundă la întrebarea „Cum aducem apă?” Răspunsul său: din reciclarea reziduurilor. Tot el, de exemplu, s-a ocupat și de rezolvarea modului în care stațiile imaginate de ei vor putea lua legătura cu bazele de pe Terra și de pe Marte. Răzvan Mihai Ursu este calificat și la Olimpiada de științe a Uniunii Europene.
Ca noutate, în acest an doi elevi au obţinut premiul al doilea individual pentru merit literar artistic. Este vorba despre Alina Lascu (clasa a VIII-a) și Daniel Lupaşcu (clasa a XI-a).
Premii II au mai obținut Irina Ştefana Bulgaru, Diana Adriana Iliaz, Mihai Măciucă, Bogdan Andrei Miu şi Anamaria Strîmbeanu, cu proiectul „Terra Mars Dacicus”.
Premiul III a fost obținut de proiectul „MinkOdin”, realizat de elevii Hakan Calila, Teodora Moraru, Ionuţ Oţelea, George Prodan (toţi în clasa a X-a) şi Alina Lascu (clasa a VIII-a), şi de „Kesarion Space Settlement”. La acesta au lucrat Cristian Pitu, Dumitru Alexandru Ghiuri, Mara Duţu, Radu Bogdan Pavel, Isabela Georgiana Darlaiani, Cristina Daniela Radu, Andrei Grecu, de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, şi Andrei Sebastian Rotaru şi Oana Diaconescu de la Liceul Teoretic „Traian”, toți elevi în clasa a X-a