Tiberiu Ușeriu a revenit în țară

0

Tiberiu Uşeriu, care a câştigat 6633 Arctic Ultra, o cursă de ultramaraton desfăşurată pe distanţa de 566 de kilometri în apropierea Cercului Polar, s-a întors, miercuri noapte, în ţară, el fiind aşteptat pe aeroportul din Cluj-Napoca de familie şi prieteni, dar şi de zeci de oameni care au dorit să îl felicite pentru performanţa obţinută.

Tiberiu Uşeriu, în vârstă de 42 de ani, a declarat, la întoarcerea în ţară, că este mândru de reuşita sa, dar că nu se consideră un sportiv de performanţă.

”Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Să ştiţi că mi-am dat seama acum că sunt un om ca toţi ceilalţi. Am avut probleme mari de sănătate şi mi-am dat seama că sunt muritor. (…) Eu nu consider că ce am realizat este cu adevărat o performanţă. Nu putem confunda sportul de performanţă cu ce am făcut eu. Este însă o performanţă pe plan sportiv amator, dar să nu confundăm lucrurile”, a spus Uşeriu.

El le-a mulţumit celor care au venit să-l aştepte la aeroport, mărturisind că este ”stânjenit” şi că nu se aştepta la acest lucru.

”Sunt puţin stânjenit de această primire şi sincer nu mă aşteptam. Am văzut pe Facebook că s-a făcut multă vâlvă. Nu ştiu dacă era cazul, dar sunt surprins plăcut şi îmi place că se întâmplă asta”, a mai spus el.

Uşeriu a povestit şi câteva lucruri despre cum s-a desfăşurat cursa pe care a câştigat-o: ”Strategia mea a fost să îi sperii de la început ca să nu se ţină după mine. Am avut competitori de elită, dar eu m-am speriat de ei, am fugit mai tare şi am câştigat. (…) Frigul a fost cel mai dificil de suportat. Am avut şi temperaturi de -52 de grade şi am avut şi degerături. Nu a fost mai greu decât mă aşteptam pentru că am fost foarte pregătit”.

Tiberiu Uşeriu a afirmat că participarea la această competiţie i-a împins corpul şi mintea la limite de care nu era conştient, precizând însă că a avut şi probleme de sănătate peste care a trecut cu bine.

”Am fost luat prin surprindere de multe ori, dar îmi place să ies din zona de confort şi de asta am reuşit să câştig. După cursă nici nu ne-am mai recunoscut între noi pentru că arătam groaznic. Ne-am felicitat toţi, dar abia a doua zi, după ce ni s-au dezumflat feţele, am putut vorbi. Am avut şi degerături, dar sunt normale la curse atât de lungi. Nu am dormit trei zile ca să obţin acel avans şi am avut şi halucinaţii, dar au fost destul de frumoase, nişte desene animate. Acolo totul în jurul meu era îngheţat, mâncarea trebuia lipită de corp ca să se dezgheţe, apa îngheţa instantaneu. Au fost şi părţi frumoase pentru că am văzut aurora boreală. A fost pentru prima dată, că nu merg în fiecare zi la Cercul Polar. Mâncarea mi-a ajuns, am şi adus înapoi pentru că m-am gândit la asta, dar la alte lucruri importante nu m-am gândit. Cum ar fi medicamentele, de care aş fi avut mare nevoie, pentru că deşi am avut asistenţă, aş fi primit doar aspirină care nu mă ajuta deloc pe mine, care am acum o infecţie la picior din cauza frigului”, a spus Tiberiu Uşeriu.

El spune că va lua o scurtă pauză de la alergare, timp în care se va ocupa de proiectele Tăşuleasa Social, însă a promis că va mai alerga la maratoane şi va încerca provocări chiar mai dificile.

”Pentru viitor am de muncă la Tăşuleasa Social. Sunt şi acolo competiţii cum este Via Maria Theresia, avem Şcoala de Munte de dus la capăt, dar pe plan sportiv nu mai vreau să aud de alergat măcar două săptămâni. Nu vreau să mă opresc aici. Am învăţat că am limite, dar încă nu mi le-am atins”, a mai spus Tiberiu Uşeriu.

De la Cluj, Uşeriu va pleca la Bistriţa.

Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat 6633 Arctic Ultra, o cursă de ultramaraton desfăşurată pe distanţa de 566 de kilometri în apropierea Cercului Polar, el conducând această probă extremă de la început până la sfârşit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.