Salariul mediu net a crescut în februarie

0

Salariul mediu net a ajuns, în februarie, la 1.950 de lei, în creștere cu 7 lei (+0,4) față de luna anterioară, cele mai mari câștiguri fiind în activitățile de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, arată datele Institutului Național de Statistică, publicate miercuri.

La nivelul câștigului salarial brut, în februarie, acesta s-a situat în România la 2.693 de lei, în creștere cu 0,2% față de luna anterioară, cele mai mari niveluri ale câștigurilor fiind înregistrate în activități din sectorul economic, informează Agerpres.

Cât privește salariul mediu nominal net, valorile cele mai mari s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), respectiv 5.148 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.154 lei).

Potrivit INS, comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 115,8%.

De asemenea, indicele câștigului salarial real a fost de 100,6% pentru luna februarie 2016, față de luna precedentă, în timp ce, comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 148,6%, cu 0,9 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna ianuarie 2016.

În ceea ce privește câștigul salarial mediu nominal net, pe activități, cele mai mari valori s-au înregistrat în sectorul economic. Nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare în ianuarie decât în luna precedentă, ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe), a drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă, ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.