Prăbușirea spațiului Schengen, iminentă!
Predicţii îngrijorătoare privind situaţia Europei sunt cuprinse în ultimul raporat elaborat de Frontex, organizaţia poliţiilor de frontieră. Valul uriaş de imigranţi ar putea produce schimbări în atitudinea cetăţenilor Uniunii, iar controalele la frontieră s-ar putea înăspri chiar şi în interiorul zonei Schengen. De altfel, acest ultim aspect a început să se materializeze, încă din toamna trecută.
Frontex are 7 posibile scenarii pentru acest an în ceea ce priveşte valul de refugiaţi. Cel mai probabil Europa se va cofrunta cu:
– „Frica şi pasivitatea care vor conduce la neîncredere, orinetare către securitate şi izolare”;
– „Înmulţirea conflictelor la nivel global şi presiunile migratorii economice;
– Specializarea grupărilor de crimă organizată şi ameninţarea constantă a terorismului;
– O politică pasivă bazată pe relatii de putere.”
Este cel de-al doilea scenariu care se numeşte „O uniune europeană pasivă”. Toate predicţiile sunt realizate prin colaborarea unor specialişti de la Comisia Europeană, ai Europol, Agenţia pentru refugiaţi a Naţiunilor Unite şi alte instituţii implicate în problema migranţilor.
România nu se confruntă cu mari fluxuri de migranti şi nici cu atacuri teroriste, dar eventuala concretizare a scenariului Frontex ar produce efecte şi în ţara noastră.
Specialiştii Frontex susţin că statele europene nu au poliţii de frontieră suficient de performante pentru a face faţă numărului uriaş de migranţi. Un exemplu este situatia din Grecia.
Lucrurile ar putea degenera până la prăbuşirea spaţiului Schengen şi a acordului de la Dublin. Acesta este cel mai alarmant scenariu, dar foarte puţin probabil, după analiza Frontex. Scenariul cel mai optimist ar însemna reuşita politicilor de integrare şi progres economic.
Cer este că în 2015 aproape două milioane de persoane au trecut ilegal frontierele externe ale Uniunii Europene, în timp ce în 2014 au fost doar 280.000 de astfel de situaţii.