Augustin Lazăr, avizat pentru funcția de procuror general
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună, de numire a lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general al României.
Augustin Lazăr a susţinut interviul la CSM. Secţia de procurori a intrat în deliberări. În scurt timp va anunţa dacă a emis un aviz. Cel mai probabil va fi un aviz pozitiv, a transmis Alexandru Costache pentru Telejurnal.
Înainte de interviu, Augustin Lazăr a declarat că proiectul său este unul de „reformare radicală”.
„Este un proiect care dorește reformarea radicală a Ministerului Public, să facă un Minister Public mai eficace, mai integru, și care să fie o instituție în slujba interesului public, o instituție care să fie altfel decât a fost până acum, cu o față europeană și cu standarde europene”, a afirmat Augustin Lazăr, citat de Agerpres.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a subliniat punctele forte ale activităţii lui Lazăr. „Îl recomandă vechimea în funcție, neîntreruptă, de procuror, faptul că a condus o secție care a fost precursoarea DNA — PNA, Parchetul Național Anticorupție, la acel moment, și DIICOT în Parchetul General, dosarele pe care le-a făcut în calitate de procuror general la Curtea de Apel Alba, viziunea pe care o are, deci întreaga carieră profesională de 34 de ani, neîntreruptă„.
Potrivit calendarului anunțat de CSM, la o zi după intervievarea candidatului este programată transmiterea avizului către Ministerul Justiției.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis la sfârșitul lunii martie către CSM propunerea pentru numirea în funcția de procuror general a lui Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. „În cadrul dialogului cu ministrul Justiției, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public”, se arăta în comunicatul de presă.
Parchetul Curţii de Apel Alba condus de Augustin Lazăr a instrumentat mai multe dosare de recuperare a unor artefacte dacice furate din siturile arheologice, dar a închis şi mai multe dosare în care fostul primar al Sibiului, Klaus Iohannis, fusese reclamat pentru retrocedări, relata atunci reporterul Ştirilor TVR Alexandru Costache, citând surse judiciare.
Pe vremea Convenţiei Democratice, între 98-2001, Augustin Lazăr a fost şeful Secţiei a-II-a de Anticorupţie şi Urmărire Penală din Parchetul General şi este cel care i-a adus la Bucureşti pe deja celebrii acum procurori Daniel Morar, Lucian Papici şi Ovidiu Buduşan.
Augustin Lazăr are 58 de ani şi este profesor universitar doctor la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
A preluat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din ianuarie 2013.
În activitatea sa din ultimii ani a coordonat anchetele din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.
Potrivit dispozițiilor art. 54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.