Minele Lonea și Lupeni, închise până în 2018

Minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor intra în programul de închidere a minelor până în 2018 și doar minele Livezeni și Vulcan vor mai face parte din Complexul Energetic Hunedoara, a anunțat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Închiderea minelor Lonea și Lupeni nu va însemna disponibilizarea de mâine a angajaților din aceste unități miniere, întrucât închiderea minelor este de durată și se va realiza cu personalul existent, a declarat, vineri, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Anterior, în cadrul conferinței, ministrul de resort, Victor Grigorescu, a anunțat că minele Lonea și Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor intra în programul de închidere agreat cu Comisia Europeană până în 2018.

La mina Lupeni lucrează 1.289 de oameni, iar la Lonea, circa 900, potrivit lui Dan Agrișan, administratorul special al CE Hunedoara, prezent de asemenea la conferință.

Acest lucru nu înseamnă că de mâine 2.000 de mineri vor fi disponibilizați, întrucât este nevoie de ei în procesul de închidere. Această închidere are două etape, respectiv lucrări de închidere în subteran și măsuri de viabilizare în suprateran„, a spus Popescu.

Victor Grigorescu a adăugat că acești mineri vor primi fonduri din zona ajutoarelor de stat care se acordă pentru programul de închidere a minelor.

Oficialii Ministerului Energiei au prezentat, vineri, planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene în vederea aprobării unor ajutoare de stat.

Ministrul a subliniat schimbarea de optică asupra sectorului miner în discuțiile cu autoritățile de la Bruxelles, respectiv faptul că menținerea mineritului în România este necesară nu din punct de vedere social, ci din perspectiva securității în alimentarea cu energie.

Astfel, planul include păstrarea a două mine, Livezeni și Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroșeni și Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroșeni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate și problemele de mediu, și de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însă problemele legate de poluare și de modernizare.

Nu am lăsat nicio cifră la voia întâmplării. Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători„, a spus ministrul.

El a adăugat că România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană și planul de închidere a minelor, care era agreat până în 2018. În acest plan au fost incluse anii trecuți alte trei mine din Valea Jiului (Uricani, Petrila și Paroșeni), care nu au mai făcut parte din CE Hunedoara la înființarea complexului.

La rândul său, Corina Popescu, cea care a coordonat comisia pentru minerit, a precizat că rolul comisiei a fost să identifice dacă mai poate fi salvat ceva din Complexul Hunedoara și ce poate fi salvat.

Varianta ideală ar fi o nouă companie, care să includă un grup la Paroșeni, unul la Deva și cele două mine viabile, care să nu aibă datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeană”, a spus Popescu, în cadrul aceleiași conferințe.

CE Hunedoara se află în insolvență din 7 ianuarie 2016 și are 6.300 de angajați, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.