NATO nu va primi noi membri în următorii ani
Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute, a afirmat vineră că Alianţa nu va are în plan primirea de alţi membri în rândurile sale, întrucât „Rusia joacă un rol important în actualul context strategic, în care extinderea NATO nu este necesară”, scrie agenţia Reuters.
„În termeni practici, nu văd să se mai facă loc pe termen scurt, pentru extinderea NATO, în următorii câţiva ani sau chiar mai mult. Eu cred că Rusia joacă un rol important în actualul context strategic, în care extinderea NATO nu este necesară.
Dacă acceptăm premisele, despre slăbiciunile interne ale Rusiei şi chiar un posibil declin, nu ar avea sens să accelerăm aceste slăbiciuni.
Deci nu există nicio şansă să avem un consens, în viitorul apropiat, referitor la includerea Georgiei sau Ucrainei”, a declarat Douglas Lute în cadrul Forumului Aspen Security, la Londra.
Georgia s-a alăturat Partenieriatului pentru Pace iniţiat de NATO în 1994, iar, din 2003, după „Revoluţia Trandafirilor” (care a avut drept rezultat demisia lui Eduard Șevardnadze), a încercat să devină un membru cu drepturi depline al Alianţei. La summitul NATO din 2008 de la Bucureşti, oficialilor de la Tbilisi li s-a promis, neoficial, că ţara va fi acceptată, însă, la finalul întâlnirilor, s-a anunţat că extinderea NATO cu Georgia şi Ucraina va fi amânată. Pe 7 decembrie 2011, a devenit oficial „o ţară aspirantă”.
Şi relaţiile Ucrainei cu NATO au demarat tot în 1994, iar în 2008, oficialii de la Kiev au făcut demersurile oficiale de aderare. Totuşi, în 2010, preşedintele proaspăt ales, Viktor Ianukovici, a renunţat la aceste planuri, care au fost formal acceptate de Duma de Stat în acelaşi an. După Euromaidan (2014), noua conducere de stat a încercat o nouă apropiere de Alianţă, dar opoziţia Rusiei referitor la acest subiect continuă să inflameze spiritele între Moscova şi NATO.