NATO își diversifică strategia la Marea Neagră

Turcia, Bulgaria şi România ar putea extinde prezenţa NATO în Marea Neagră ca parte a unei strategii mai largi de descurajare a Rusiei. Declaraţia a fost făcută la Sofia de secretarul general adjunct Alexander Vershbow. Pe de altă parte, ambasadorul SUA la NATO a anunţat că Alianţa nu se va extinde în viitorul apropiat din cauza temerilor că acest lucru ar putea destabiliza Rusia.

NATO vrea să contracareze prezenţa militară consistentă a Rusiei în Crimeea şi în Marea Neagră, regiune strategică atât pentru Est cât şi pentru Vest datorită resurselor energetice şi apropierii de Orientul Mijlociu. Alianţa este preocupată de ceea ce consideră a fi strategia Rusiei de a încerca să blocheze manevrele aeriene, terestre şi navale ale NATO prin poziţionarea de baterii de rachete sol-aer şi rachete anti-nava la Kaliningrad.

Trebuie să avem în vedere o prezenţa militară întărită a Alianţei în regiune, cu un accent special pe capabilităţile maritime, declara secretarul general adjunct al Alianţei. Alexander Vershbow spune că aliaţii au discuţii importante despre o mai mare integrare a forţelor şi operaţiunilor lor navale în Marea Neagră. Strategia va fi definitivată până la summitul din iulie în contextul planurilor de desfăşurare de trupe pe baza rotationala în Polonia şi ţările baltice. România a propus în ianuarie înfiinţarea unei flote în regiune sub comandament NATO.

Secretarul general adj. al NATO, Alexander Vershbow: “Pe de-o parte, o Rusie mai agresivă este o provocare pentru dreptul internaţional şi suveranitatea vecinilor cu anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea estului Ucrainei. Pe de altă parte, instabilitatea şi violenţa la graniţa noastră de sud riscă să se reverse peste teritoriul aliat sub formă de terorism şi de migraţie necontrolată”.

Ambasadorul SUA la NATO a spulberat speranţele ţărilor aflate pe lista de aşteptare a unei noi extinderi. Douglas Lute a declarat la Londra, la o conferinţă pe teme de securitate, că, în următorii 7 ani, nu exista spaţiu de manevră pentru o extindere suplimentară. O perspectiva ce ar putea dezamăgi Georgia şi unele state balcanice, comentează Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.