Scandal între Guvernul Cioloș și sindicate pe legea salarizării
Guvernul lucrează, în secret, la salarii. Cu două zile înainte de lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege a salarizării (15 mai), nu există o formă finală.
Tehnocratii fac calcule pentru a vedea ce salarii pot fi marite, insa din cauza bugetului redus, unii angajati s-ar putea trezi, din nou, cu salariile taiate, in conditiile in care rezolvarea unor inechitati din sistem ar duce, inevitabil, la crearea unor alte discrepante chiar mai mari, potrivit Romania TV.
Desi noul ministru al Muncii a anuntat ca va lansa in dezbatere publica noul proiect al legii salarizarii pe data de 15 mai, cu doua zile inainte de termenul limita, bugetarii nu au primit niciun plan de masuri, nu au informatii noi din partea ministerului. Mai mult, amanarile continua si termenul pare ca nu se va respecta nici de data aceasta, in conditiile in care, sindicalistii spun ca vor negocia si saptamana viitoare pe acest proiect.
Sindicatele au trimis o scrisoare Guvernului, prin care transmit ca nu vor accepta nicio varianta de Ordonanta de Urgenta. Bugetarii vor lege unica a salarizarii, care sa rezolve definitiv problemele din sistem.
Noul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, declara la finalul lunii aprilie că noul proiect de lege privind salarizarea bugetarilor va fi gata până la 15 mai, dată de la care va fi pus în dezbatere publică timp de două săptămâni.
„Să ne concentrăm pe salariile de bază, nu pe sporuri și indemnizații – de aici, interpretările pe care le-a tras toată lumea consider că nu sunt corecte. Avem opțiunea să încercăm să cârpim pe ici, pe colo pe toată grila de salarizare, cum s-a încercat deja și n-am avut un mare succes sau avem opțiunea să ne concetrăm resursele acolo unde este cel mai mult nevoie de ele. Cei care au salarii mai mici îi vor prinde din urmă pe cei care au salarii ceva mai mari. Ai oameni care câștigă salarii nete de sub 1.000 de lei și, de aceea, avem o datorie de a ne uita la cei mai afectați”, a explicat ministrul Dragoș Pîslaru.
Noua Ordonanţă de Urgenţă a salarizării va pleca de la un salariu de referinţă de 1.250 de lei, iar pasul de creştere va fi stabilit cu partenerii sociali, pas fix sau procent, a mai spus ministrul Muncii.
„Noi discutăm de păstrarea concepţiei Legii 284, legea cadru. Deci această Ordonanţă nu va mai înlocui legea cadru. Vă gândiţi în modul următor: un salariu de referinţă este 1.250 de lei. Începând cu 1.250 de lei noi vom intra în principiile grilei Legii 284 care are coeficienţii aceia de echivalare şi vom lua de la bază în sus, vom ridica, printr-o metodă pe care urmează să o stabilim împreună cu partenerii sociali, care poate fi cu pas fix, dar deocamdată metoda consacrată este cu procent, deci 2,5% între clase, deci vom ridica până acolo, unde ne permitem. Acesta este principiul”, a declarat Dragoş Pîslaru.
Ministrul Muncii susţine că se va lucra pe cifrele care vor fi furnizate de la Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, fiecare dintre ministerele sau autorităţile care dispun de cifre de salarizare în familiile lor ocupaţionale, dar şi pe cifrele de la sindicate.