„Bacalaureat” de Cristian Mungiu, premiat la Cannes
Două producţii româneşti – ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”Câini”, de Bogdan Mirică – şi două coproducţii cu participare românească – ”Toni Erdmann”, de Maren Ade, şi ”Albüm”, de Mehmet Can Mertoğlu – au fost premiate la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, unde ţara noastră a beneficiat de o prezenţă consistentă.
Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul pentru cea mai bună regie, pentru filmul „Bacalaureat”, ex aequo cu cineastul Olivier Assayas, regizorul filmului „Personal Shopper”, la gala de închidere a Festivalului de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară, la Cannes.
Filmul românesc „Dogs”, regizat de Bogdan Mirică, şi coproducţia cu participare românească „Toni Erdmann”, de Maren Ade, au câştigat, sâmbătă seară, două dintre cele trei premii decernate de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) la Cannes, fiind recompensate în secţiunea Un Certain Regard respectiv în competiţia oficială a festivalului. „Toni Erdmann” reprezintă o coproducţie Germania-Austria-România, al cărei coproducător român este Ada Solomon.
Filmul „Albüm”, de Mehmet Can Mertoğlu, o coproducţie cu participare românească, a fost recompensat, joi seară, la Cannes, cu premiul Révélation France 4, în secţiunea Semaine de la Critique. Filmul „Albüm”, ai cărui coproducători români sunt Oana Iancu şi Călin Peter Netzer, reprezintă o coproducţie Turcia/Franţa/România.
2016 a marcat una dintre cele mai consistente prezenţe româneşti din istoria Cannes-ului. Standul din Marché du Film a promovat în cadrul industriei internaţionale filmele româneşti din Selecţia oficială, pe cele din Marché du Film/ Film Market, şi filmele realizate în coproducţie minoritară.
Cristian Mungiu cu „Bacalaureat” şi Cristi Puiu cu filmul „Sieranevada” au fost selectaţi în competiţia oficială, alături de pelicule semnate de cineaşti celebri, precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan şi fraţii Dardenne. Filmul „Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclus în selecţia oficială şi a concurat în secţiunea Un Certain Regard. Filmul „4:15 p.m. sfârşitul lumii”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar „Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, a concurat în secţiunea Cinéfondation.
În cadrul Marché du Film au fost proiectate opt filme: „Varză, cartofi şi alţi demoni” în regia lui Şerban Georgescu, „Dublu” de Catrinel Dănăiaţă, „Aniversarea”, în regia lui Dan Chişu, „La drum cu tata”, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, „Dincolo de calea ferată” de Cătălin Mitulescu, „Box”, regizat de Florin Şerban, „Lumea e a mea”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi” regizat de Iura Luncaşu.
De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun” şi „Boogie”, a făcut parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes.
Producătoarea filmului „Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul Producers on the Move (14-17 Mai). Aflat la cea de-a 17-a ediţie, programul are drept scop perfecţionarea profesională a producătorilor; anul acesta fiind selectaţi 20 de specialişti din industria cinematografică europeană.
Regizoarea Anca Damian a participat la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Anca Damian a regizat „Carre”, unul dintre cele cinci scurtmetraje care au legătură cu benzile desenate sau cu animaţiile, în care joacă tineri actori.
Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a desfăşurat în perioada 11 – 22 mai. Juriul competiţiei oficiale a fost prezidat de cineastul australian George Miller.
Actorul francez Laurent Lafitte a fost desemnat prezentator principal al ceremoniilor festivalului, oficiind atât gala de deschidere, cât şi pe aceea de închidere.
Lungmetrajul „Café Society”, de Woody Allen, a fost proiectat în deschiderea celei de-a 69-a ediţii a Festivalul de Film de la Cannes, pe 11 mai.
Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.