Pianista Dana Borșan, la Filarmonica de stat Oradea

Share:

Pianista Dana Borșan va interpreta joi, la Filarmonica de stat Oradea, Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op 54. de Robert Schumann, ‘unul dintre cele mai frumoase și dificile concerte din repertoriul pianistic’, în opinia sa.

‘Dintre romantici, este compozitorul meu preferat, tocmai pentru că are cea mai complicată muzică, cea mai diversă, cea mai sensibilă, foarte rafinată. Problemele pianistice nu au voie să se audă, trebuie să recreezi atmosfera în care se mișcă Schumann, între poezie și o energie nestăvilită. (…) Este un concert… capcană de care mulți ani m-am temut. În orice caz, nu lipsește din repertoriul niciunui pianist concertist, est absolut obligatoriu să îl cânți’, a declarat, în conferință de presă, Dana Borșan, informează Agerpres.

Dirijorul permanent al Filarmonicii de stat din Oradea, Romeo Rîmbu, a precizat că este o mare bucurie să se reîntâlnească, în concert, cu pianista Dana Borșan, care a fost solistă a orchestrei orădene în perioada 1981-1991.

‘Mi-am dorit de multă vreme să ne reîntâlnim, pentru că am amintiri deosebit de plăcute despre colaborarea noastră. Cândva am fost și concurenți la Festivalul Cântarea României. Acum, sigur, are o conotație peiorativă, dar era concurs de interpretare națională. Am fost premiați ambii cu premiul întâi. Astăzi, după o perioadă mai lungă, este un prilej de mare bucurie pentru mine și pentru noi să cântăm împreună’, a spus dirijorul Romeo Rîmbu.

Orădenii vor asculta joi, în deschiderea concertului săptămânal, uvertura Don Giovanni de Mozart, urmată de concertul de Schumann, în interpretarea Danei Borșan, iar în încheiere Simfonia nr. 39 în Mi bemol major de Mozart.

‘Schumann are un univers de-o poezie extraordinară. A scris foarte mult pentru voce, lieduri. A fost foarte îndrăgostit de Clara, care i-a devenit soție, și toată creația lui este marcată de sentimentul de iubire în cele mai diverse ipostaze, de la delicatețe, confesiune, intimitate până la pasiune, energie tumultuoasă. Eu spun că este cel mai mare muzician al iubirii’, a subliniat Dana Borșan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.