Piesa „Faust”, de Purcărete, generează un scandal uriaș!

0

După 9 ani de reprezentanţii de succes pe scenele interne şi internaţionale, piesa „Faust” în regia lui Silviu Purcărete a ajuns în mijlocul unui scandal. Un psiholog sibian care a asistat la spectacol atrage atenţia că din distribuţie fac parte mai multe fetiţe minore. El susţine că minorele sunt supuse unui abuz emoţional şi sexual în timpul piesei prin scenele prea dure pentru vârsta lor. Reprezentanţii teatrului „Radu Stanca” din Sibiu neagă vehement acuzaţiile şi susţin că fetiţele sunt protejate pe tot parcursul piesei.

În spectacolul lui Silviu Purcărete, Margareta este un personaj colectiv interpretat de şapte fete minore. Psihologul sibian Mihai Copăceanu susţine că acestea participă la scene nepotrivite pentru vârsta lor.

Mihai Copaceanu, psiholog:  „Fetiţele sunt implicate pe scenă în comportamente şi gesturi cu caracter explicit sexual şi chiar unele cu formă de violenţă. […] Efectele sunt pe termen mediu sau lung posibile. Atingerile, scenele cu sânge – o astfel de scenă într-o şcoală ar fi interzisă categoric.”

Directiorul teatrului „Radu Stanca” din Sibiu spune că în spectacol nu există acte sexuale violente, iar la mijloc ar fi o neînţelegere.

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu:  „Nu există niciun moment în scenă care sa simuleze aşa ceva. […] Este momentul reînvierii naturii în care apar fetele care sunt exact în momentul formării lor. De la o fată care începe să aibă primele semne de femeie”.

Sincron Ofelia Popi, actrita „Mefisto” în Faust: „Eu, Mefisto, am mâinile pline de sânge. Nu reprezintă viol. reprezintă altceva. […] Joc împreună cu  fetiţele de-a prinsa. Fiecare fetiţă cade şi închide ochii. Nici măcar nu văd mâinile mele pline de sânge”.

Spectacolul se joacă din 2007, iar pentru rolul „Margareta” s-au făcut  mai multe castinguri la care au participat fete între 8 şi 12 ani însoţite de părinţi.

Spectacolul  nu este recomandat spectatorilor sub 16 ani.  Conţine scene de nuditate la care însă fetele care joacă Margareta nu participă.

Ana Maria Teleius, în rolul Margareta:  „Nu am simţit vreodată că suntem abuzate sau terorizate […] Întotdeauna pentru noi a fost o experienţă plăcută, a fost o joacă, ne-am distrat”.

Psihologul Mihai Copăceanu consideră că mărturia actriţelor care spun că nu au fost traumatizate nu este un argument şi a sesizat Direcţia de Protecţie a Copilului, care a început ancheta.

Regizorul spectacolului, Silviu Purcărete, nu a dorit să comenteze situaţia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.