Recredibilizarea Romsilva, pariul pe care Pahonțu trebuie să-l câștige!

Recredibilizarea Romsilva reprezintă o uriașă provocare pentru noul director al RNP-Romsilva, Ciprian Pahonțu. Un profesionist în domeniul silviculturii, cu un plan de management pliat pe realitățile anului 2016, Pahonțu a înțeles rapid, încă de la instalarea sa în funcție, că îmbunătățirea imaginea unei Regii Naționale de anvergura Romsilva joacă un rol crucial în recredibilizarea acesteia. Indiferent de performanțele manageriale, indiferent de atingerea/depășirea indicatorilor de profit, Ciprian Pahonțu trebuie să identifice căile de recredibilizare a Romsilva. Misiunea va fi, însă, mai grea decât pare la prima vedere.

La toate instituțiile și regiile naționale ale statului imaginea directorului general se întrepătrunde cu aceea a instituției/regiei pe care o conduce. Imaginea bună de care se bucură, încă, directorul general al Romsilva trebuie să se transfere și asupra imaginii Regiei.

Cu toate acestea, sunt convins că Ciprian Pahonțu înțelege foarte bine miza/tentația uriașă pe care o reprezintă pădurile proprietate publică a statului, păduri care se află în administrarea RNP-Romsilva. Interesele sunt uriașe, iar „multe uscături din pădurea Romsilva” și/sau care gravitează în jurul „pădurii Romsilva” doresc să identifice o breșă și în privința noului management al Romsilva.

Pe românește, lucrurile sunt simple, terifiant de simple. Mulți vor să cumpere lemn ieftin de la Romsilva. Să nu ne mai ascundem după deget! Asta a fost, până la urmă, și războiul dus de ASFOR și alte asociații, ONG-uri ( cu finanțare dubioasă!), în ultimul an și jumătate cu Romsilva. Și acest lucru a fost posibil cu complicitatea actualei conduceri a Ministerului Mediului care a dezinformat opinia publică în această privință și care a „uitat” că menirea sa prioritară este întreprinderea pașilor necesari pentru îmbunătățirea /modificarea legislației  (inclusiv) în privința pârghiilor de acțiune ale Romsilva.

Fără a-l apăra pe Adam Crăciunescu, fostul director general al Romsilva, trebuie să recunoaștem cu toții că în ultimele șapte luni valul de abuzuri la adresa acestuia și a fostului Consiliu de Administrație al RNP-Romsilva  s-a repercutat nu numai asupra imaginii Romsilva, dar și asupra miilor de angajați ai acestei importante Regii Naționale. Tandemul Pașca Palmer-Erika Stanciu a profitat de funcțiile vremelnice deținute la șefia Ministerului Mediului și a executat, fără respectarea legii, fosta conducere a Romsilva.

Din fericire, planurile inițiale ale conducerii Ministerului Mediului de a propulsa în fruntea  Regiei un „om de paie” care să apere interese străine Romsilva și statului român, au fost zădărnicite tocmai de poziția fermă a angajaților Romsilva care prin mesajele transmise premierului Cioloș au blocat, practic, tentativele transformării Regiei într-un SRL privat!

Este evident că ministrul Mediului va încerca să-și umfle, cum se spune mușchii, și în privința noului director general al Romsilva. Cu toate acestea, sunt convins că Ciprian Pahonțu va merge cu legea în mână până în ultima zi a mandatului său. Trebuie să aibă o relație de colaborare, obligatorie, cu Ministerul Mediului cât timp interesele rămân convergente, cât timp Romsilva rămâne neafiliată politic, iar șefii de Direcții Silvice vor fi protejați în fața iminentelor imixtiuni ale unor șefuleți politici locali care se cred mai importanți și influenți decât sunt în realitate.

Ciprian Pahonțu va înțelege rapid că mulți dintre cei care îi vorbesc astăzi de colaborare și mă refer, în primul rând,  la Asociația Forestierilor din România, cu vârful de lance Popescu-Țucunel, la alte ONG-uri -chipurile dezinteresate- care fac jocurile unor indivizi compromiși, obsedați de propria căpătuială și care vor să impună, prin gălăgie, scandaluri și dezinformări, un preț cât mai mic al lemnului vândut de Romsilva, nu vor, în realitate, o colaborare reală. Ei vor doar să facă un profit cât mai mare în detrimentul Romsilva!

Pahonțu va fi atacat (furibund) dacă va încerca să apere interesele Romsilva și dacă îi va deranja pe cei care cred că plecarea lui Crăciunescu din fruntea Romsilva va deschide o eră a prosperității pentru oamenii de afaceri care fac presiuni asupra Romsilva prin intermediul ASFOR și a altor Asociații și ONG-uri implicate până peste cap în afacerile cu lemn.

Așa cum, previzibil, o parte a „presei independente” a început deja, Pahonțu a fost acuzat că este un bun prieten al lui Karl Schmidt, fiind, în realitate, o cârtiță (nu-i așa? ) a HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER. Acest tip de manipulări vor continuări. Cu cât va fi mai incomod, cu atât Pahonțu va fi mai atacat de tabere și grupări din industria lemnului care vor să-l controleze.

Aici se va vedea abilitatea noului director general al Romsilva de a-și impune planul de management, de a atinge și depăși indicatorii de performanță asumați. Va avea de dus un război extrem de greu. Romsilva rămâne o miză uriașă! Prietenii, așa-zișii prieteni, sunt mai periculoși decât adversarii declarați!

Sunt convins, însă, că Pahonțu va reuși. Eu, unul, îl voi susține cât timp va apăra interesele Romsilva, cât timp nu va abuza de funcția deținută, cât timp își va impune, argumentat, punctele de vedere în fața ministrului Mediului și  își va îndeplini, punctual, toți indicatorii incluși/impuși/ asumați în planul de management.

Faptul că Ciprian Pahonțu a ajuns director general al Romsilva se datorează și „Cronicii Române” care a denunțat și criticat dur valul de abuzuri la adresa RNP-Romsilva. Și datorită nouă informațiile au ajuns la premierul Cioloș care a intervenit, târziu dar ferm, în stoparea acestor abuzuri!

Subiectul tăierii pădurilor rămâne unul extrem de delicat și va continuă să aducă prejudicii uriașe imaginii Romsilva. Pahonțu, ca și ceilalți decidenți de la Romsilva, trebuie să explice clar opiniei publice că problemele majore în această privință se regăsesc, în special, la ocoalele silvice private, nu la Romsilva. Din păcate, mulți români nu știu, încă, că în 2016 RNP-Romsilva administrează doar o parte din totalul pădurilor existente în România. Și, în context, când se vorbește de defrișări, tăieri abuzive de păduri, cetățenii aruncă vină în curtea Romsilva. În realitate, o mare miciună care riscă să fie luat de cetățeni ca un adevăr!

Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.