Ministrul Bostan le cere scuze profesorilor

Share:

Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, spune că declarațiile sale potrivit cărora „unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici” și că învățământul public nu ar trebui să mai fie gratuit au fost interpretate într-un mod eronat și folosite în scopuri politice și și-a cerut scuze acelor cadre didactice ”dedicate meseriei alese, care se pot simți lezate de scoaterea din context” a acestor afirmații.

„Mă bucur să văd că o declarație făcută în cadrul unei conferințe a stârnit atâta interes, deși trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declarațiile într-un mod în care nu am gândit. (…) Declarațiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat și departe de mine să fac acest lucru. Cer scuze acelor cadre didactice dedicate meseriei alese, care se pot simți lezate de scoaterea din context”, a scris Bostan, pe Facebook.

El precizează în postarea sa că răspunsul la salariile mici ale profesorilor este crearea unei piețe competitive a învățământului. De asemenea, atrage atenția asupra faptului că la buget nu sunt suficienți bani pentru a crește salariile tuturor profesorilor, cifrele arătând că deficitul bugetar se apropie de 3%. În aceste condiții, ar trebui găsite soluții doar pentru profesorii dedicați, care obțin performanță.

„Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici și că răspunsul la această problemă este crearea unei piețe competitive a învățământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienți bani pentru a crește salariile tuturor profesorilor, deși cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3%, iar o depășire a acestuia nu este o soluție. Acum merg și mai departe și vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu și la universitate, ca părinte al unor elevi și student care a parcurs module de educație la două universități din Europa, soluția este să recunoaștem situația grea în care ne aflăm. O soluție ar putea fi găsită pentru profesorii dedicați și care fac performanță. Consider că profesorii ar trebui plătiți mai bine și trebuie să li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obțin prin declarații populiste. Cred că problemele din Educație pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influență politică sau ideologică”, spune el.

În plus, Marius Bostan admite că învățământul de stat gratuit este garantat de Constituție, iar declarația sa a venit în contextul discutării mai multor soluții posibile pentru o plată mai bună pentru profesori.

„Declarațiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări. Nu am generalizat și departe de mine să fac acest lucru. (…) Evident, învățământul de stat gratuit este garantat de Constituție și declarația mea a fost dată în contextul discutării mai multor soluții posibile pentru o plată mai bună pentru dascăli. Respect pe toți profesorii care se sacrifică și muncesc onest pentru educația copiilor”, a adăugat ministrul Comunicațiilor.

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut, marți, ministrului Comunicațiilor, Marius Bostan, să își ceară scuze și să vină cu clarificări după declarațiile pe care le-a făcut pe tema Educației, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

„Premierul României i-a cerut ministrului Bostan să își ceară scuze și să vină cu clarificări pe această temă. Comentariile domnului ministru nu angajează în niciun fel guvernul în acest moment, sunt regretabile din punctul nostru de vedere și ministrul va face clarificările necesare”, a spus Iolu, într-un briefing la Guvern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.