Ansamblul lui Brâncuși de la Târgu-Jiu trebuie restaurat!

0

Datele obținute în cadrul celei de-a doua campanii de vară pentru investigații fizico-chimice asupra elementelor Ansamblului „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu indică necesitatea unei intervenții de restaurare asupra respectivelor obiective, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, reprezentantul Institutului de Cercetare, Dezvoltare în Optoelectronică, Roxana Rădvan.

Monitorizarea stării de conservare a ansamblului construit de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu constă în caracterizarea materialelor, inventarierea detaliată submilimetric a suprafețelor, identificarea zonelor cu potențial de risc privind degradarea naturală accelerată, precum și identificarea traumelor induse de factori antropici.

„În acest an, campania a condus la achiziția datelor pentru construcția modelului fotogrametric al Porții Sărutului, al Mesei Tăcerii, a unui număr mare din scaunele de pe Aleea Scaunelor. De asemenea, s-a realizat controlul prin vibrometrie laser Doppler și microscopie a chiturilor cu fisuri incipiente, precum și la analiza stresului chimic. Monitorizarea în timp real a condițiilor meteo în imediata vecinătate a operei (Poarta Sărutului — n.r.) este acum asigurată de o stație de măsurare a parametrilor de microclimat, a calității aerului și a curgerilor de aer — agenți naturali de eroziune care condiționează amenajarea și întreținerea mediului înconjurător și care au o influență deosebit de importantă în orice proiect de conservare preventivă”, a spus Roxana Rădvan.

Ea a mai menționat că interpretarea preliminară a datelor achiziționate indică necesitatea unei intervenții de restaurare în următorul an, la baza căreia analizele din 2015-2016 vor fi esențiale și vor determina proiectul de intervenție care se va elabora în perioada viitoare prin contribuția unei echipe pluridisciplinare care va propune cele mai potrivite operații și materiale.

„Trebuie subliniat că această campanie a pus, din păcate, în evidență și forme de vandalism ca urmare a contactului vizitatorilor cu operele. Urmele de produse alimentare — băuturi, gumă de mestecat — sunt pe cât de ușor de aplicat, pe atât de greu de explicat, dacă ne gândim că vizitatorii sunt aparent întotdeauna iubitori ai monumentului și că prețuiesc excursia naturală pe care o întreprind. Pe lângă protecția împotriva degradării naturale, se impun și măsuri drastice, restrictive legate de accesul în vecinătatea monumentului”, a spus directorul Centrul de Cercetare „Constantin Brâncuși”, Doru Strâmbulescu.

În perioada 4-12 iulie, în cadrul de colaborare multianuală stabilit între Centrul de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși” și Institutul de Cercetare, Dezvoltare în Optoelectronică, s-a desfășurat a doua campanie de vară pentru investigații fizico-chimice asupra elementelor Ansamblului „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.