Ne-a părăsit marele actor, Radu Beligan!

Radu Beligan a murit, miercuri, la vrârsta de 97 de ani. Marele actor s-a stins din viaţă la Spitalul Elias, la ora 13.00. Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990.

Radu Beligan s-a stins la Spitalul Elias din Capitală, unde fusese internat din cauza unor probleme de sănătate.

Radu Beligan fusese internat încă de vineri pe Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Elias şi a decedat miercuri, la ora 13.00. Încă de la internare starea sa era una de degradare biologică progresivă, dată fiind vârsta sa foarte înaintată. Pe perioada internării, maestrul a beneficiat de o monitorizare strictă a funcţiilor vitatle şi a confortului fizic şi psihic adecvate, potrivit unui comunicat al Spitalului de Urgenţă Elias.

În ultimele luni, sănătatea i-a dat bătăi de cap maestrului, care a fost nevoit să-şi anuleze mai multe spectacole.

În luna decembrie a anului 2015, maestrul Radu Beligan a împlinit 97 de ani, ocazie cu care şi-a întâmpinat invitaţii cu o cupă de şampanie pe scena Palatului Naţional al Copiilor, unde avusese loc reprezentaţia piesei „Egoistul” cu numărul 300. Spectatorii i-au cântat „La mulţi ani!”, maestrul fiind fericit alături de publicul său cu atât mai mult cu cât niciodată nu i-a plăcut să organizeze petreceri de ziua sa.

 La 97 de ani, Radu Beligan a jucat, în luna martie, în premiera piesei „Nemuritorul”, iar după câteva reprezentaţii, echipa sa a decis anularea spectacolelor, din cauza unor probleme de sănătate. După o perioadă de tratament şi chiar de kinetoterapie, Radu Beligan a revenit pe scenă.

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, la Galbeni (Filipești), Bacău, iar numele său a ajuns în Cartea Recordurilor, în 2013, pentru cea mai lungă carieră pe scena unui teatru.

Grec pe linie maternă, Radu Beligan este urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, iar în 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București.

Radu Beligan a fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. El a interpretat – în peste șapte decenii – roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan și universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

Radu Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic și modern. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară cât și în străinătate.

Radu Beligan a fost în perioada 1969 – 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum și deputat al Marii Adunări Naționale (MAN) între anii1961 – 1975.

Între anii 1950 şi 1965, Radu Beligan a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, în anul 1971 a devenit preşedinte activ al Institutului Internaţional de Teatru, iar în anul 1977 a devenit preşedinte de onoare pe viaţă al instituţiei.

 

Beligan a fost copreşedinte, alături de Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaţionale de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO, în perioada 1971 – 1978.

În anul 1980, Radu Beligan a primit premiul Academiei ”Le Muse” din Florenţa, iar în anul 1994 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei ”George Enescu” din Iaşi.

Actorul a mai primit trofeul Dionysos, oferit la Gala UNITER (1995-1996) şi premiul Academiei Române (1997).

În anul 2002, preşedintele Franţei, Jacques Chirac, a semnat Decretul prin care Radu Beligan a fost numit în grad de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare. În acelaşi an, actorul a primit Marele Premiu acordat de Guvernul României, în cadrul Premiilor Naţionale de Teatru.

În anul 2003, Beligan a primit titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale”. În acelaşi an, actorul a primit trofeul ”România 2000”.

În anul 2004, Radu Beligan a devenit membru de Onoare al Academiei Române, drept recunoaştere a activităţii în domeniul artei.

Totodată, Radu Beligan a fost decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi cu Ordinul Serviciul Credincios ”Mare Ofiţer”.

În anul 2008, Beligan a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în gradul de ”Mare Cruce” cu însemn pentru civili.

În anul 2013, Radu Beligan a intrat în Cartea Recordurilor/ Guiness Word Records, ca ”cel mai longeviv actor de teatru în activitate”, iar în anul 2014 a fost premiat pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo.

Dincolo de activitatea sa în teatru şi film, Radu Beligan a publicat cărţile ”Pretexte şi subtexte” (1968), ”Luni, Marţi, Miercuri…” (1978) şi ”Note de insomniac” (2001).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.