Ponta vs Dragnea. Tabere, orgolii, consecințe!
Nu l-am agreat niciodată pe politicianul Victor Ponta. A fost si rămâne același personaj flegmatic, ironic, de un sarcasm ucigător, care poate părea, pentru mulți, chiar imatur și infatuat. Am scris, de-a lungul anilor, zeci de articole care l-au vizat, critic, pe Ponta, în special pe timpul mandatului său de premier.
Nu pot, însă, ca jurnalist să nu observ modul în care acesta este tratat, în ultimele șapte-opt luni, de exponenții regimului Iohannis, dar mai ales de colegii din PSD. Convine sau nu, unora sau altora, guvernarea Ponta a fost una care a excelat la foarte multe capitole. Acesta este un adevăr incontestabil, în ciuda tentativelor disperate ale unor așa-ziși tehnocrați din Guvernul Cioloș de a discredita fosta guvernare. La fel de duplicitari sunt și adversarii politici ai lui Ponta, fie ei liberali, pemepiști sau chiar pesediști.
Liviu Dragnea, actualul lider al PSD a profitat , din plin, de guvernarea Ponta. A preferat să lucreze, mimând disciplina de partid, în subordinea lui Ponta, pe atunci și președinte al PSD, fără a emite prea multe pretenții, fără a adopta vreo poziție antagonică față de postul premier. Modul în care a preferat Dragnea să-l trădeze, ulterior, pe Ponta arată, până la urmă, duplicitatea unui lider politic avid să preia controlul unui partid de anvergura PSD. Pe de altă parte, acuzele privind plagiatul și chiar solicitarea Ministerului Educației de retragere a titlului de doctor au reprezentat o lovitură pentru credibilitatea lui Ponta! Dar să nu uităm nici de condamnarea lui Dragnea care numai bilă alba nu poate fi considerată!
Realitatea este că Dragnea nu l-a înghițit niciodată pe Ponta. Nu l-a considerat, în ciuda declarațiilor oficiale, niciodată prieten. Cei doi nu au fost niciodată pe aceeași lungime de undă. Au văzut diferit guvernarea, noțiunea de echipă, evoluția PSD. Dragnea doar a mimat prietenia/amiciția/solidaritatea cu Ponta. Imediat, însă, după ce Ponta a pierdut șefia Guvernului și implicit pe cea a partidului, Dragnea a preluat controlul. Fără a uita să susțină că nu are nimic cu „colegul Ponta”. Că îl apreciază, că vor lucra și pe mai departe în echipă, bla,bla,bla.
În acest moment, Dragnea este liderul absolut al PSD. Ponta, oamenii lui Ponta, gruparea lui Ponta, au fost izolați total în PSD. Această grupare nu mai contează în nicio ecuație decizională în PSD. Ponta a simțit mult prea târziu că, pentru el, partida este pierdută în PSD. Modul în care Dragnea l-a umilit ( vezi cazul președinției Camerei Deputaților) este mai mult decât elocvent pentru Ponta și pentru toți cei care credeau că Ponta mai are un cuvânt greu de spus în PSD.
Aflat pe cai mari după victoria de la alegerile locale, Dragnea va controla/impune alcătuirea listelor pentru alegerile parlamentare. Oamenii susținuți de Ponta vor primi mult mai puține locuri eligibile. Abia atunci vor izbucni, fățiș, nemulțumirile în PSD. Rămâne de văzut cum se va poziționa Ponta în aceste condiții. Un război total pentru preluarea controlului partidului cu Dragnea este sinucigaș pentru Ponta în aceste momente.
În mod cert, Ponta va poza într-un soldat conștiincios, într-un membru fidel, într-un apropiat al actualei conduceri. Va aștepta, însă, momentul potrivit pentru a reacționa. Orice greșeală a lui Dragnea și a echipei din jurul acestuia va fi monitorizată atent de Ponta. Pe de altă parte, subestimarea lui Ponta ar reprezenta o uriașă gafă a lui Dragnea. Este evident că Ponta nu este Zgonea, iar influența acestuia poate capta multe nemulțumiri în PSD. Mai ales că percepția asupra guvernării Ponta rămâne la un grad înalt de încredere.
În mod cert, Ponta nu va fi noul premier. Însă, va continua ( depinde doar de el!) să aibă un cuvânt greu de spus în PSD și în politică. Eu îl văd pe Ponta capabil să dea dovadă de echilibru, să conștientizeze riscurile unui război cu Dragnea și, în consecință, să aștepte momentul prielnic pentru a plăti polițele meritate grupării Dragnea.
Este greu să dai dovadă de abilitate/înțelepciune politică, mai ales că, după alegeri, politizarea administrației publice va fi, din nou, „plină” de oamenii PSD. Iar mulți dintre cei care îl susțin pe Ponta, uitați de la împărțirea prăzii după alegerile parlamentare, se vor simți trădați, înșelați, părăsiți!
Anul 2016 ne va arăta ce fel de lider politic este Ponta. Acesta este, de fapt, testul pe care Ponta va trebui să îl dea. Și să îl treacă cu brio. În caz contrar…
Un editorial de Iulian Badea