600 de foști parlamentari primesc pensii speciale!
Aproximativ 600 de foşti parlamentari, dintre care 443 sunt foşti deputaţi şi circa 150 foşti senatori, vor beneficia de la 1 august de pensii speciale, Guvernul alocând la rectificarea bugetară 20 de milioane de lei pentru aceste indemnizaţii speciale.
Potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară pe anul 2016, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru aceste pensii speciale, 13 milioane la Camera Deputaţilor şi 7 milioane lei la Senat, în condiţiile în care cuantumul indemnizaţiei se suportă din bugetul de stat şi se plăteşte prin bugetul Parlamentului.
Foştii senatori şi deputaţi care doresc să beneficieze de această indemnizaţie trebuie să depună o cere la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau al Senatului, după caz, până în acest moment fiind depuse aproape 600 de astfel de cereri.
Legea de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor prin care sunt introduse pensiile speciale pentru parlamentari a intrat în vigoare în luna ianuarie, după ce în decembrie preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea.
Foştii senatori şi deputaţi trebuia să beneficieze de această insemnizaţie specială din martie, dar Guvernul respinsese în februarie normele metodologice redactate de conducerea Parlamentului.
Potrivit legii, parlamentarii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.
Foştii deputaţi şi senatori vor primi pensia specială care va fi calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă nu mai mult de trei, în cuantumul a 0,55% din indemnizaţia de parlamentar. De asemenea, pentru a beneficia de această pensie specială, ei trebuie să fi încheiat cel puţin un mandat complet şi nu vor beneficia ce pensii speciale parlamentarii condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.