Medicii nu semnează contractele pentru gărzi suplimentare
Haos în spitale. Tot mai mulţi medici refuză să semneze contractele pentru gărzile suplimentare. Sunt nemulţumiţi că pentru câteva luni, plata se face tot în funcţie de nivelul salariilor din 2009. Ministerul Sănătăţii le promite că în septembrie va fi gata ordonanţa care va remedia situaţia.
Medicii de la Spitalul Judeţean din Craiova au refuzat să semneze contractele pentru gărzile suplimentare.
Din ceea ce percep din partea colegilor mei, există un sentiment, pe de o parte, de frustare, şi, pe de altă parte, de nemulţumire, legat de aceste probleme, a declarat dr. Stelian Mogonţă, chirurg la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.
Plata gărzilor ca ore suplimentare de la 1 august, prevăzute într-un contract separat, pare să nu-i motiveze pe medici. Motivul: sunt bani prea puţini pentru că se ia în calcul salariul din 2009.
La nivelul întregii ţări, cred că peste 80% din medicii care lucrează în spitalele de urgenţă din România nu vor semna aceste contracte (…) în condiţiile în care Ministerul nu a vrut să satisfacă nişte cerinţe minimale, adică acest contract de muncă se desfăşoară la nivelul anului 2016, a explicat dr. Eleodor Cârstoiu, vicepreşedintele Federaţiei Hipocrat.
Situaţia se va rezolva din octombrie, dă asigurări Ministerul Sănătăţii.
Ordonanţa de Urgenţă care va veni în luna septembrie va modifica această ordonanţă astfel încât raportarea să se facă la baza salarială crescută de la 1 august prin OUG 20, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.
Soluţia pe care o inventează Ministerul Sănătăţii e să dea o nouă OUG deşi legea le interzică să facă acest lucru în ultimele şase luni de mandat, a declarat dr. Sorin Paveliu, specialist în politici de sănătate.
Acum, medicii primesc pentru ora de gardă suplimentară între 14-18 lei. Dacă orele suplimentare aferente lunii august nu le vor fi plătite la nivelul anului 2016, cadrele medicale ameninţă că de la 1 septembrie vor refuza să mai facă de gardă.