România va importa doar 30% din necesarul de gaze!
România va importa gaze în proporție de peste 30% din consumul total la nivel național în luna septembrie, însă populația va utiliza doar gaze de producție internă, potrivit unui document privind structurii amestecului de gaze, publicat pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Astfel, din cererea totală de gaze, estimată la 6,545 milioane de MWh în septembrie, importurile curente vor însemna 2,019 milioane de MWh, adică 30,7%. Din acestea, o cantitate de 124.213 MWh va fi înmagazinată în depozite, pentru iarnă.
Producția internă curentă ajunge la 8,333 milioane de MWh, din care o cantitate de 3,806 milioane de MWh va fi înmagazinată. Sursa acestor informații este Transgaz, se arată în document.
Gazele importate vor merge exclusiv pe piața concurențială. Aceasta deoarece structura amestecului de gaze pentru populație și termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici, avizată de ANRE, arată că acești consumatori nu vor utiliza gaze de import în luna septembrie, ci doar resurse de producție autohtonă (1,025 milioane de MWh).
Ponderea mare a importurilor în consumul total este surprinzătoare, în condițiile în care, în ultimii ani, România a importat din ce în ce mai puține gaze, ca urmare a scăderii consumului industrial. Spre exemplu, în iunie, producția internă de gaze a României a fost mai mare decât consumul. În luna septembrie a anului trecut, importurile erau de doar 0,03%, iar în septembrie 2014 însemnau 1,66% din consum.
Importurile de gaze în luna septembrie au mai fost apropiate ca pondere în anul 2008, când asigurau 26% din consumul național, potrivit datelor ANRE. În acel an, prețul gazelor de import era dublu față de cel al gazelor de producție internă, însă scăderea cotațiilor petroliere a dus la ieftinirea masivă a gazelor pe plan internațional.
În luna iunie, Niculae Havrileț, președintele ANRE, declara că gazele de import vor avea la iarnă un preț cu 20% mai mic decât cele din producția internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situația în care vom prefera să importăm peste 30% din consum și să nu mai utilizăm gaze din depozite.